Films op dvd

Intouchables

(2011, Olivier Nakache/Eric Toledano)

Met meer dan een miljoen Nederlandse bioscoopbezoekers werd de komedie Intouchables afgelopen zomer de best bezochte Franse film aller tijden - zelfs die schattige Amélie uit 2001 werd ruimschoots voorbij gestreefd. Nu ook de dvd uitkomt (vanaf woensdag, in drie verschillende uitgaven), kunnen nog meer mensen kennisnemen van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de verlamde Parijse miljonair Philippe (François Cluzet) en zijn persoonlijk verzorger, de Senegalese ex-gedetineerde Driss (Omar Sy).

Wat het geheim is voor het megasucces? Filmprofessoren zoeken het in de combinatie van de ondeugende humor met het idyllische verhaal van de Franse aristocratie en de ruige banlieues die nader tot elkaar komen. Daarnaast is het ook nog eens gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Alleen wordt daarin de plek van de donkere Driss ingenomen door een Marokkaanse jongen.

Small Time Crooks

(2000, Woody Allen)

De humor in Intouchables komt voort uit drie tegenstellingen. Allereerst is daar de botsing tussen arm en rijk: iemand uit de onderklasse raakt verzeild bij de rijkelui. Een klassieke verhaalstructuur (zie Pygmalion/My Fair Lady) die ook verwerkt is in de smakelijke Woody Allen-komedie Small Time Crooks, over een white trash-koppel (Allen en Tracey Ullman) dat van de ene op de andere dag stinkend rijk wordt. Ook hier, net als in Intouchables, veel onbegrip en spot over 'typische' hobby's van de bovenklasse, zoals opera en moderne kunst.

50/50

(2011, Jonathan Levine)

Een tweede tegenstelling waar veel grappen uit Intouchables over gaan, is die tussen gezond en gehandicapt. Driss is atletisch en energiek, terwijl Philippe aan zijn rolstoel is gekluisterd. Met dat verschil wordt in de film op een luchtige, soms bijna sadistische wijze omgegaan (zonder dat het gemeen wordt, natuurlijk). Eenzelfde humoristische, no-nonsense-omgang met ernstige lichamelijke kwalen is terug te vinden in 50/50, met Joseph Gordon-Levitt en Seth Rogen als bevriende dertigers waarvan de een kanker krijgt.

Alleen maar nette mensen

(2012, Lodewijk Crijns)

De derde tegenstelling is, hoewel deze er eigenlijk weinig toe doet in het verhaal, die tussen blank en zwart. Menig recensent en columnist beweerde zelfs dat de plot van Intouchables racistische trekjes zou vertonen. Het is de vraag of die discussie ook weer oplaait bij de 11 oktober te verschijnen verfilming van de roman van Robert Vuijsje, over een keurige jongen uit Amsterdam-Zuid die valt op een stevige Surinaamse uit de Bijlmer.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden