Films op dvd

MADELON MEESTER

Beasts of the Southern Wild

(2012, Benh Zeitlin)

Een filmdebuut en meteen genomineerd worden voor vier Oscars, het overkwam de 30-jarige regisseur Benh Zeitlin met zijn sprookjesachtige Beasts of the Southern Wild. Met een budget van krap 2 miljoen dollar en amateuracteurs vertelt Zeitlin een ontroerend, meeslepend en visueel sterk verhaal. Vooral de 6-jarige Quvenzhané Wallis, die het hoofdpersonage Hushpuppy speelt, maakt indruk met haar onbevangen spel.

Het verhaal speelt zich af in een moerassig gebied ten zuiden van Louisiana dat door zijn bewoners 'De Badkuip' wordt genoemd. De 6-jarige Hushpuppy woont er in een hutje met haar alcoholistische en stervende vader Wink (Dwight Henry). Hoewel het drankgebruik er al vroeg begint en de armoede er groot is, is het ook een veilige wereld waarin iedereen aardig is voor elkaar.

Totdat plotseling een grote storm (die doet denken aan orkaan Katrina) opsteekt. We worden meegenomen in Hushpuppy's fantasiewereld en zien hoe de storm fabelachtige proporties aanneemt.

Een 6-jarig meisje dat bijna wees is, een gemeenschap die ten onder dreigt te gaan, vrolijk klinkt het allemaal niet. Toch wordt het verhaal nooit deprimerend. De dromerige sfeer maakt het meer een sprookje dan een drama en dat levert een van de verrassendste films van vorig jaar op.

Where the wild things are

(2009, Spike Jonze)

Met een heel ander budget gefilmd (zo'n honderd miljoen dollar), maar een film die net als Beasts of the Southern Wild laat zien hoe het is om kind te zijn. De 9-jarige Max loopt na een ruzie met zijn moeder boos weg van huis, stapt in een boot en vaart de wereld binnen van de 'Wild Things'. Daar wordt hij uitgeroepen tot koning, maar dat is niet altijd zo leuk als hij dacht.

Winter's Bone

(2010, Debra Granik)

Nog een mooi drama over het Amerikaanse achterland, deze met vier Oscars genomineerde film uit 2010. In de ruige streek Ozark Mountains, in het zuiden van Missouri, liggen autowrakken weg te roesten en leven de bewoners van criminaliteit en zelfgemaakte drugs.

Tegen dit decor onderhoudt de 17-jarige Ree (Jennifer Lawrence) haar zieke moeder en haar broertje en zusje. Ze leven van afgeschoten wild in een krakkemikkig hutje en het leven kabbelt, hoe armetierig ook, rustig voort. Totdat blijkt dat de allang vertrokken vader Jessup, een producent van crystal meth (armeluiscocaïne) de woning heeft gebruikt als onderpand om zijn borgtocht te betalen. Als hij niet binnen een week wordt teruggevonden, wordt de familie het huis uitgezet.

Ree zet alles op alles om haar vader op te sporen en loopt daarbij op tegen het gebrek aan moraal van haar omgeving. Een indringend portret van een achtergestelde gemeenschap.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden