Films en televisie zaterdag

FILMS

Made in Dagenham

22.15-00.00 uur BBC 2


(Nigel Cole, 2011) Enigszins geëngageerde feelgoodfilm, een genre waarin de Engelsen uitblinken, zie bijvoorbeeld een van de vorige films van regisseur Nigel Cole, Calender Girls, met de dames van middelbare leeftijd die uit de kleren gaan voor een goed doel. In Made in Dagenham zijn het wederom vrouwen die de hoofdrol spelen. Die van de Ford-fabriek in de Londense wijk Dagenham, 1968. Die staken, voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Al staan ze een beetje verloren met hun borden bij het hek van de fabriek. Het zijn ook bepaald geen gestaalde feministen, deze in vrolijk gebloemde jurkjes en Mary Quant-shorts gehulde jonge vrouwen die dansen op Wooly Bully en cheeky gebruiken als stopwoord. Waargebeurd en behoorlijk zoet.


Troubled Water

23.40-01.35 uur Canvas


(Erik Poppe, 2008) Noors drama over een keurige organist die een groot stigma draagt: hij heeft een kind vermoord. Regisseur Poppe brengt geen contragewichten aan tegenover de zwaarte van het onderwerp. Wanneer de man na zijn straf een baantje heeft gevonden, laat hij de psalmen ontsporen in een muur van geluid. Als een bezetene bewerkt hij het grote kerkorgel, alsof hij demonen aan het uitdrijven is. Poppe gaat de lastigste vragen die aan het gegeven kleven niet uit de weg. Afwisselend kiest hij het perspectief van de gestrafte dader en de moeder van het vermoorde kind. Dat leidt soms tot al te geconstrueerde gebeurtenissen, maar het helpt wel de problematiek evenwichtig over het voetlicht te brengen. Duister en ontroerend.


How to describe a cloud

00.25.-01.55 uur Ned 2


(David Verbeek, 2011) Zijn opleiding genoot hij nog in Nederland, maar snel daarna vertrok filmmaker David Verbeek (33) naar Shanghai, China en keerde niet meer terug. Hij maakte er onder meer vijf speelfilms, waarin hij er in slaagt in een eigen stijl de tijdgeest te vatten die in China niet wezenlijk verschilt van die bij ons. Zijn recentste film, afgelopen najaar nog in de bioscoop, is vanavond te zien. Het is een wonderschoon drama waaraan het lage budget nauwelijks is af te zien. De van het platteland afkomstige Liling leeft een modern maar stuurloos leven in Taipei. Wanneer haar moeder ziek en blind wordt, keert ze terug naar haar geboortegrond, waarna alle verschillen en generatiethema's in rake beelden de revue passeren. Bart Koetsenruijter


TELEVISIE EN RADIO

Beatrix bedankfeest

20.25 uur Ned 1


Rechtstreeks verslag vanuit Ahoy in Rotterdam, waar muzikale odes worden gebracht aan prinses Beatrix, als dank voor de 33 jaar dat ze koningin was. Het programma is samengesteld door Bart Schneemann, hoboïst en artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble.


Ramses

20.20 uur Ned 2


Slotdeel van de goed ontvangen dramaserie over Ramses Shaffy. In de vierde aflevering zien we hoe Ramses (Maarten Heijmans) zijn weg naar het podium terugvindt. Hij krijgt op onverwachte wijze een nieuwe manager, die een nieuwe band rond de zanger samenstelt: de Shaffy's.


Opium

22.35 uur Ned 2


Cornald Maas ontvangt in het Amsterdamse DeLaMar Theater acteurs Pierre Bokma en Hadewych Minis. Ze spelen de hoofdrollen in de door critici unaniem geprezen voorstelling Welkom in het bos, geschreven door Alex van Warmerdam. Er is live muziek van jazz-zanger Ruben Hein.


De overnachting

00.02 uur Radio 1


Patrick Lodiers spreekt journalist Jan Eikelboom, bekend van zijn Nieuwsuur-reportages uit Syrië. In het boek Achter het front beschrijft hij zijn ervaringen als oorlogsverslaggever. Hoe houd je je staande in ingewikkelde conflictgebieden? Wat zijn de do's and don'ts?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden