Filmrol

Ik heb laatst in een film gespeeld. Titel: Midzomernacht. Het is raar werk. Voor een seconde of 15 aan daadwerkelijke film ben je van vijf uur 's ochtends tot middernacht bezig. Waarmee, zou ik u niet een-twee-drie kunnen zeggen. Staan, meestal. Op je plekje, waar je honderd keer vanuit een andere hoek wordt gefilmd. In deze scène zeg je alleen: 'Oh?' Maar je bent wel de hele tijd in beeld. Met elke take klinkt je 'Oh?' minder geloofwaardig. Totdat bij take 23 je 'Oh?' heel, heel, heel raar klinkt. Hoe je het ooit normaal hebt kunnen zeggen is niet meer voor te stellen. Je probeert eens wat uit: 'Oh?', 'Oh!', 'Ooooooooh!', 'Oo?', 'Hola!'. En, na een paar uur: 'Hatseflats!', 'Caramba!', en 'Hatsjoe!'. Ik heb een nieuw verworven respect voor acteurs.

Omdat zogenaamd niet al het geluid er goed op stond, moest ik een paar woordjes achteraf in een geluidsstudio inspreken. Die woordjes waren: 'Doei!', 'Jij droomt toch elke nacht van mij?' en natuurlijk 'Oh?'. Bij het inspreken zag en hoorde ik mezelf dus voor het eerst terug. Weet u hoe het is om niet blij te zijn met een foto van uzelf? Nou, dat dus, maal honderd. Waar ik bij lelijke foto's van mezelf nog kan denken dat het komt door een ongelukkige timing van de fotograaf, kom ik er bij een film niet onderuit dat ik raar, lelijk, en verkrampt ben. Nee nee, val me niet in de rede.

Gelukkig was ik er vaak uitgeknipt. Dat schijnt normaal te zijn, dus ik had er rekening mee gehouden. Maar in de geluidstudio dacht ik ineens zeker te weten dat al die takes nodig waren geweest, omdat ik elke opname had verpest met mijn amateuristische 'Oh?'s. Bij elke take had de regisseuse gezegd: 'Heel goed. Nog eentje, voor de heb.' Jaja. En heel toevallig stond het geluid er dus niet goed genoeg op. Natuurlijk heeft u gelijk, het zal wel weer mijn onzekerheid zijn, maar het stomme is, daar kun je nooit helemaal zeker van zijn.

Ik sloeg mij door de nasynchronisatie heen, bikkel als ik ben, zonder te piepen over waar ik eruit was geknipt, en zonder mijn excuses aan te bieden voor mijn slechte acteerwerk. Maar toen ik afscheid nam, riep ik ineens uit het niets tegen de regisseuse: 'Ik neem deze maand de column van Aaf Brandt Corstius over!'. Ik bedoelde natuurlijk: 'Zeg dat ik geweldig ben!' Maar ze zei alleen maar, heel naturel: 'Oh?'

Aaf Brandt Corstius is met vakantie. Thomas van Luyn vervangt haar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden