FILMNIEUWS

ALL STARS All stars, met een kleine 300 duizend bezoekers de best bezochte Nederlandse speelfilm van 1997, krijgt een spin-off op televisie....

Begin september is een pilot opgenomen met dezelfde cast (onder anderen Antonie Kamerling, Thomas Acda) als de film. Alleen Bram, de tobbende homo die het elftal bij elkaar hield, wordt nu gespeeld door Roeland Fernhout (Siberia, De pijnbank) omdat Danny de Munk musicalverplichtingen heeft.

De opnames vinden volgend jaar plaats. De VARA mag de speelfilm vanaf september op televisie uitzenden, aansluitend is de serie te zien. Als de kijkcijfers goed zijn, komt er ook nog een tweede en wellicht een derde serie. Van de Velde: 'Flodder kon ook een aardige tijd vooruit. Als het nodig is, kan een aantal spelers vervangen worden, maar het moet een gezellige bende blijven.'

Het format van de film en de serie is inmiddels ook verkocht aan België, Engeland en Duitsland. De Nederlandse versie heeft volgens Van de Velde niet zoveel te zoeken over de landsgrenzen. 'De cast vormt toch een belangrijke impuls voor het publiek.' Om dezelfde reden werd de film vorig jaar teruggetrokken als Nederlandse inzending voor de Oscars.

FELICE Peter Delpeut heeft met zijn speelfilm Felice...Felice... op het internationale filmfestival van Chicago de prijs voor de 'beste visualisering' gewonnen. De film speelt in Japan, aan het eind van de vorige eeuw, maar werd in een Amsterdamse studio en op een Hollands strand opgenomen. Vincent de Pater was verantwoordelijk voor de art-direction.

Eerder won Felice...Felice... het Gouden Kalf voor Beste Film op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Die onderscheiding was voor Van Huystee Producties aanleiding de film in vier kopieën opnieuw uit te brengen. Voordat de film bekroond werd, zagen ruim twaalfduizend mensen Felice...Felice.... Nadat de film tot Nederlands beste werd uitgeroepen, zijn daar tussen de 500 en 1000 mensen bijgekomen, aldus Rieks Hadders van het Filmmuseum. 'Dat valt ons niet tegen, daarom is de film geprolongeerd.'

BABELSBERG Het Franfurtse filiaal van ABN Amro heeft ongeveer 270 miljoen gulden gestoken in een nieuw Duits filmfonds dat geleid wordt door regisseur Volker Schlöndorff. De bedoeling is nieuw leven te wekken in de studio's van Babelsberg, in het voormalige Oost-Duitse deel van Berlijn, waar vroeger de UFA was gevestigd. De meeste films die met geld van het fonds gemaakt worden, zijn bestemd voor de televisie, maar sommige worden mogelijk ook in de bioscoop uitgebracht. Aan zes producties wordt al gewerkt, waaronder Cleopatra, geregisseerd door Andrei Konchalovsky, De ark van Noach, met John Voigt en Frances McDormand in de hoofdrollen en John Irving als regisseur, en een remake van Alfred Hitchcocks Rear Window.

KUROSAWA In Japan worden postuum twee scenario's verfilmd van de op 6 september overleden Akira Kurosawa. De productie van een daarvan, Doira Heita, is uitgesteld om de verdachtmaking tegen te gaan dat de producenten van Kurosawa's dood willen 'profiteren'. Het scenario schreef Kurosawa al in 1983, samen met Kon Ichikawa, Masaki Kobauashi en Keisuke Kinoshita. De 82-jarige Kon Ichikawa gaat de film regisseren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden