Filmnieuws

SOUTENDIJK Actrice Renée Soutendijk ontvangt vrijdag in het Duitse Marl de Adolf Grimme Preis voor haar rol in de televisiefilm Hauptsache Leben....

CRUISE Acteur Tom Cruise zal zich verzetten tegen ingrepen in Stanley Kubricks laatste versie van Eyes Wide Shut. De film moet nog worden gekeurd in Amerika, maar er wordt nu al gespeculeerd wat distributeur Warner Bros. zal doen om de film goedgekeurd te krijgen voor een breed publiek van 17 jaar en ouder: knippen. 'Er wordt niet in geknipt', sprak Cruise. 'En wie dat wel wil, moet eerst langs mij.'

BESTE FILM De meeste Amerikanen vinden dat Saving Private Ryan van Steven Spielberg de Oscar voor de beste film moet winnen. Een enquête van persbureau Reuters onder 1181 Amerikanen wees uit dat 36,7 procent van de respondenten Spielbergs anti-oorlogsfilm de beste film van het afgelopen jaar vindt. Op de tweede plaats in de voorkeurslijst komt Shakespeare in Love van John Madden.

EEUW Volgens dezelfde enquête is John Wayne de beste filmacteur van de eeuw. James Stewart is de op een na beste. Paul Newman eindigde als derde. Katherine Hepburn wordt door de Amerikanen gezien als de beste filmactrice uit de filmgeschiedenis. Meryl Streep eindigde als tweede.

PRIJS Actrice Josephine Chaplin, dochter van wijlen Charlie Chaplin, heeft een rechtszaak gewonnen tegen de Israëlische lotto. De loterij prees zichzelf in commercials aan met nagespeelde momenten uit Chaplin-klassiekers. Volgens de Israëlische rechtbank is Charlie Chaplin een icoon, de karakters die hij bedacht mogen derhalve niet zonder toestemming worden hergebruikt. 'Mijn vaders films bevatten boodschappen tegen dictaturen, oorlogen en haat. Nu worden ze gebruikt om loten te verkopen. Dat is onverteerbaar', aldus Josephine Chaplin. Zij stapt opnieuw naar de rechter: behalve haar gelijk wil Chaplin een miljoen dollar schadevergoeding.

PITT Brad Pitt kan weer rustig slapen. De twintigjarige vrouw die onlangs in zijn woning inbrak, moet zich van de rechtbank van Los Angeles verplicht laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. De vrouw, Athena Marie Rolando, had vaker pogingen gedaan bij Pitt binnen te komen. Onlangs lukte het haar de woning van de acteur, die overigens elders verbleef, binnen te sluipen. Ze werd gevonden in een slaapkamer, waar ze lag te slapen in kleren van de acteur. Tijdens het verhoor ontkende Rolando door Pitt geobsedeerd te zijn.

FLOP Mulan, de Disney-tekenfilm over de Chinese Jeanne d'Arc, dreigt een grote flop te worden in China. De in het Westen zo populaire film slaat niet aan bij de Chinese kinderen. Waar kaskraker Titanic twee miljoen gulden opbracht, leverde Mulan in de centrale provincie Huan tot nu toe een magere 60 duizend gulden op. Chinezen blijken behoefte te hebben aan herkenbare figuren als Mickey Mouse. Bovendien is de Mulan in de tekenfilm onvergelijkbaar met die in de traditionele Chinese legendes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden