Filmfouten

Nova Zembla al gezien? Prof. dr. Louwrens Hacquebord, directeur van het Arctisch Centrum in Groningen, zette zijn 3d-brilletje op en was not amused. De film, over de avonturen van zeevaarder Willem Barentsz, barst van de fouten. Zo tuurt de bemanning in augustus naar de sterrenhemel. Onmogelijk, bromt Hacquebord in de Leeuwarder Courant, want tijdens de poolzomer is het 24 uur per dag licht.


Op het internet wemelt het van de hacquebords die historische films fileren op onjuistheden. De nazi's gaven Oskar Schindler nooit het gouden ereteken! (Schindler's List, 1993). Dat type slot bestond nog niet in de Romeinse tijd! (Gladiator, 2000). In de Middeleeuwen droegen ze geen sportschoenen! (Braveheart, 1995).


Lekker lachen om die domme filmmakers, dat is de sport. Maar veel van die fouten zijn, als je er wat langer over nadenkt, juist een slimme zet. Want waarom zou je voor een leger figuranten middeleeuwse sandalen laten maken als het slechts één zuurpruim opvalt dat achter in beeld iemand rondrent op Nikes? Een krap budget, een boeiend scenario, een naderende deadline: filmmakers wegen tientallen belangen af. Neem de donkere sterrenhemel uit Nova Zembla. Die contrasteert natuurlijk prachtig met al die witte sneeuwlandschappen, visueel gezien een uitstekende keuze. En voor wie wil weten hoe het Willem Barentsz echt verging, is er altijd nog de bibliotheek en het museum.


Hoewel. Ook daar blijft het de vraag in hoeverre historische informatie klopt. Vorige maand publiceerden twee Amerikaanse topjournalisten een nieuwe biografie over Vincent van Gogh. Ze maken aannemelijk dat de schilder werd vermoord door schooljongens die speelden met een pistool. Maar op de website van het Van Goghmuseum staat iets anders: 'Op 27 juli 1890 loopt Van Gogh een korenveld in en schiet zichzelf in de borst.'


Moord of zelfmoord, het is een verschil van dag en nacht. Gelukkig kunnen beide scenario's een prachtige film opleveren.


post@toniemudde.nl


twitter.com/toniemudde


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden