Filmfonds steunt twee speelfilms met drie ton

ID TV heeft 325 duizend gulden ontvangen van de Stichting Nederlands Fonds voor de Film. Met de bijdrage kan de productiemaatschapij de lange speelfilm Winter 1989 verwezenlijken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De film wordt opgenomen in Tsjechië en Nederland. Het is het verhaal van een Nederlandse vrouw en een Oost-Europeaan die verbonden is geweest aan de veiligheidsdienst in zijn land. Tsjechische acteurs vertolken de rollen. Eerder kreeg ID TV al 500 duizend gulden van het fonds. Regisseur van de film is de uit Israël afkomstige Danniel Danniel, die sinds geruime tijd de Nederlandse nationaliteit heeft.

Het fonds heeft verder een subsidie van 300 duizend gulden verstrekt aan Lagestee Film voor het maken van de speelfilm Fatal reaction India and Rusland van Marijke Jongbloed. Eenzelfde bedrag gaat naar Scorpio Film voor de documentaire De jacht van Niek Koppen. Andere documentaires, die steun ontvingen, zijn Can't U hear me singin van Walter Stokman (225 duizend gulden) en Uncle Frank van Hans Heijnen (117.989 gulden). Eenzelfde bedrag werd uitgetrokken voor de korte fictiefilm Cylinders van Evert de Beijer.

In totaal heeft het filmfonds vijftien projecten subsidie verstrekt. Bijdragen voor scenario's gingen naar de speelfilmprojecten The Eyes of a stranger van Sander Francken, Ik ook van jou van Ruud van Hemert, De ontmoeting van Wim Faay, De Chinese wijk van Ronald Beer, Papa is dood van Tom Jansen en Love under the cities van Tato Kotetishvili.

Bijzondere bijdragen gaan naar de Stichting Cinekid Nederland (tienduizend gulden) voor de organisaties van een symposium over de kwaliteit van jeugdfilms, aan het Nederlands Film Festival (30 duizend gulden) voor de organsatie van een seminar 'Benelux meets New York' en aan de stichting Nederlands Scenario voor een reeks publikaties.

Scenariobijdragen voor documentaires gingen naar Ofrenda de primavera van Gregor Meerman, De Wallers van Kees Hin en Max van Rooy en Albanian story van Eline Flipse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden