Column

Filmfestival Cannes was nog nooit zo goed beveiligd

Alles om terroristen te weren uit Cannes. Zelfs van het filmdoek.

Minister Bernard Cazeneuve samen met de troepen van een Franse anti-terreureenheid in Cannes. Beeld epa
Minister Bernard Cazeneuve samen met de troepen van een Franse anti-terreureenheid in Cannes.Beeld epa

Het is even wennen voor de Cannesganger. De dranghekken zijn royaler gepositioneerd; nemen een extra hap uit de publieke ruimte. De handzame metaaldetectoren van de portiers, die gewend waren hun apparaten als soort van begroetingsritueel even vluchtig langs armen en heupen te aaien, zijn anders afgesteld en piepen luider. Wie als geaccrediteerde het festivalpaleis aan de Croisette wil binnengaan, dient de inhoud van de broekzak (telefoon, portemonnee) nu ook echt te tonen.

Benieuwd hoe dat gaat als zaterdag duizend man staan te dringen voor de nieuwe film van Steven Spielberg. Zelfs de genodigden in avondkledij ontsnappen niet aan het nieuwe protocol: enkel de echte, volbloedsterren worden in gloednieuwe festival-Renaults naar het begin van de rode loper gereden, de rest moet lopen.

De Franse Minister van Binnenlandse zaken twitterde dinsdag nog even een fotootje van zijn veiligheidsoverleg in de badplaats, met de burgemeester, de ingehuurde Israëlische contraterreurexpert en de politiediensten. Hij zit er bovenop.

Ook de films zijn deze editie terreurvrij. Bewuste keuze van de festivalleiding, suggereert de Franse pers. Want waarom is vaste Cannesleverancier Bertrand Bonello (L'Apollonide, Saint Laurent) niet geselecteerd met Nocturama, zijn fictiefilm over een groepje jongeren die bomaanslagen plegen in Parijs? Die film was niet gezien door de programmeurs, verklaarde artistiek directeur Thierry Frémaux bij de bekendmaking van de selectie in april. Niet waar, reageerde de Franse regisseur op Facebook. Goed, we hebben Nocturama wel gezien, gaf Frémaux deze week toe in een interview met Le Figaro. 'Ik zei dat omdat ik de film wilde beschermen, een afwijzing van Cannes kan een film beschadigen.' Op de vraag of Bonello's film is afwezen op artistieke of politieke gronden ging de directeur niet in.

Eerdere jaren stelde Frémaux, gevraagd naar de veiligheid op het festival, dat die veiligheid iets is om in stilte te waarborgen. Maar anno 2016 wenst de politiek een zichtbaarder aanpak. Honderden extra agenten en beveiligers zijn ingezet, vier mobiele eenheden staan continu paraat. En dan was er de grootscheepse terreuroefening, enkele weken geleden. De beelden gingen de (film)wereld over: gemaskerde mannen die deden alsof ze het paleis binnendrongen. Ook met aanvallen vanuit zee werd rekening gehouden, benadrukte de burgemeester.

Het doet iets met de mens. In de baai, tussen de megajachten, koerst woensdag een marine-achtig schip met vrijzinnige camouflagekleuren. Het leger? Of toch gewoon een oliemiljardair met een particuliere smaak?

Terwijl de rode loper wordt bekleed, schermen even verder op de boulevard drie agenten met pistoolmitrailleurs in de hand een straat vol peperdure boetiekjes af. De wandelaars moeten omlopen, tot een geblindeerd busje voorbij is. Winkelende sterren? Juwelenvervoer? De grootste diamantroof uit de Franse geschiedenis (ruim 100 miljoen euro) vond hier plaats in het Carlton Hotel, in 2013.

Ook zonder terreur valt heel wat te beveiligen in Cannes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden