Filmcamera met eigen 06-nummer

Op voorhand kun je zeggen dat de Vivaz, de jongste telefoon van Sony Ericsson, niet het soort mobieltje is waarop T-Mobile zit te wachten, voorlopig niet althans....

Peter van Ammelrooy

Dankzij een 8,1 megapixel (8,1 miljoen beeldpunten) sterk oog schiet de Vivaz beelden in ruim 16 miljoen kleuren in 720p HD-formaat – de eerste gsm die dat kan. Koppel dit kleinood aan de tv en kijkers verkeren in de waan dat ze naar een dvd- of Blu-rayfilm zitten te kijken.

De Vivaz is uitgerust met software die de beelden rechtstreeks kan doorsluizen naar populaire webstekken als YouTube. Daar zit het addertje onder het gras voor de telefoonbedrijven. Als de Vivaz-filmer dat doet via mobiel internet (umts of hsdpa) betekent dat een flinke hap uit de ontvangstcapaciteit van hun netwerk. Als iedereen zo gaat joetjoeben kunnen de belbedrijven zendmasten blijven bijbouwen.

Versturen hóeft niet. Het scherm van de Vivaz meet 3,2 inch in diameter en biedt een resolutie van 640 bij 350 – wat we op onze pc niet meer pikken, maar voor mobiel gebruik uitstekend geschikt is.

De camera biedt een ingebouwde autofocus die objecten altijd scherp in beeld houdt. De software kan gezichten herkennen en ziet ook of iemand lacht, waarbij de camera pas begint te lopen als hij tanden ziet. De camera filmt ook in lichtarme omstandigheden. De telefoon hoeft niet van het pinslot af om beelden te kunnen schieten: handig, maar het leidt soms ook tot opnamen van de binnenkant van de broekzak.

Het is de bediening die een beetje stroef loopt. Iemand met ook maar een beetje ervaring met camera’s of andere portable elektronica vindt snel zijn weg, maar de indeling is niet overal even snel te begrijpen of logisch. Het toestel heeft een minimum aan knoppen. De meeste handelingen verricht je met virtuele toetsen op het aanrakingsgevoelige scherm. Dat reageert niet altijd snel of secuur.

Het opslaggeheugen is, zoals vaak bij dit soort gadgets, klein: ook het bijgeleverde 8 Gb geheugenkaartje zit snel vol als de gebruiker veel beelden schiet in HD-kwaliteit. Net als het gsm-netwerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden