Nieuws

Film over zelfverrijking Belarussische president Loekasjenko trekt in korte tijd miljoenen kijkers

Het Belarussische oppositiekanaal Nexta plaatste maandag een documentaire op YouTube waarin de vermeende zelfverrijking en het luxeleven van president Loekasjenko in de schijnwerpers worden gezet. Ruim drie miljoen mensen bekeken sindsdien de Russischtalige film, getiteld Loekasjenko. Goudmijn.

Loekasjenko speecht in Minsk. Beeld AFP
Loekasjenko speecht in Minsk.Beeld AFP

President Loekasjenko, die zichzelf op de filmbeelden ‘de meest zuivere president ter wereld’ noemt, zou honderden miljoenen dollars hebben uitgegeven aan luxe woningen, auto’s en de herinrichting van het regeringsvliegtuig (met onder meer een vergulde wasbak). In de anderhalf uur durende film leggen de journalisten van Nexta begeleid door onheilspellende muziek uit hoe Loekasjenko de staat 210 miljoen euro heeft gekost. Geduldig en licht besmuikt voeren ze de kijker langs de residenties van de president en luxe-artikelen, zoals gouden pennen. Hun verhaal wordt gestut door collega-journalisten en anonieme bronnen.

Loekasjenko zei vorige week al dat zijn ‘tegenstanders’ werkten aan een ‘nepverhaal’ over hem, ‘maar ik heb niets gepakt.’

De oppositie maakt zich op dit moment klaar voor een nieuwe golf protesten tegen Loekasjenko’s regime. In Belarus wordt al sinds augustus vorig jaar geprotesteerd tegen de president, naar aanleiding van verkiezingsfraude. De demonstranten eisen dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. De demonstraties gaan nog steeds door, ondanks het repressieve optreden van het Belarussische staatsapparaat. Demonstranten worden opgepakt en stelselmatig gemarteld. Er zijn meerdere demonstranten omgekomen, enkele tientallen Belarussen verdwenen.

Telegram

Het oppositiemedium Nexta heeft al die tijd een belangrijke rol gespeeld, met name via het livekanaal op het sociale medium Telegram, waar een onophoudelijke stroom aan informatie en beeldmateriaal wordt gedeeld over de demonstraties, politiegeweld en onderdrukking. Nexta opereert net als de Belarussische omroep Belsat vanuit Polen.

Loekasjenko. Goudmijn is niet de eerste film van Nexta-oprichter Stepan Svetlov. In 2019 maakte hij een andere film over Loekasjenko, die prompt verboden werd. Svetlovs modus operandi doet denken aan die van Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny, die eveneens documentairefilms op YouTube plaatst waarin hij corruptieschandalen blootlegt. Zo maakte hij in 2017 een film over toenmalig premier Dmitri Medvedev en recent een film over president Poetin en het exorbitante paleis dat hij op de Krim liet bouwen.

Navalny openbaarde de film op de dag dat hij vanuit Berlijn terugkeerde naar Rusland, waar hij herstelde van een aanslag op zijn leven door de Russische geheime dienst FSB. Bij aankomst in Moskou werd hij direct in de boeien geslagen. Momenteel zit hij gevangen in een strafkolonie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden