Film over opkomst van Wilders

Ron Meerhof

DEN HAAG -De opkomst van PVV-leider Geert Wilders wordt verfilmd. Regisseur Ger Beukenkamp werkt voor de VARA aan een driedelige televisieserie. Hij baseert zich vooral op het vorig jaar verschenen boek De Tovenaarsleerling van Meindert Fennema.


De serie wordt 'geen verfilming van Fennema's boek', zegt Beukenkamp. 'Zo'n journalistiek boek bewerk je niet als een roman. Je gebruikt het als openbare bron, zoals een krantenbericht. Maar ik zal er wel zwaar op leunen. Het is het beste, en eigenlijk het enige serieuze boek over Wilders.'


De 64-jarige Beukenkamp heeft inmiddels een flink oeuvre aan politieke verfilmingen op zijn naam staan. Over het koningshuis draaide hij Emily, of het Geheim van Huis Ten Bosch (1996), De Kroon (2004), De Prins en het Meisje (2007) en Majesteit (2010). Verder tekende hij voor Klem in de Draaideur (2003), over Arthur Docters van Leeuwen en toenmalig minister van Justitie Winnie Sorgdrager, en recenter Den Uyl en de Affaire Lockheed (2010).


Het is nog onduidelijk wie Wilders gaat spelen, ook de andere rollen zijn nog niet ingevuld, zegt Beukenkamp. Hij schat dat de productie nog 'zeker een jaar, misschien wel anderhalf' in beslag zal nemen. 'Maar we willen wel vrij snel werken. We willen goed op de actualiteit zitten.'


In De Tovenaarsleerling laat Fennema, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, uitgebreid zien hoe Wilders vanaf halverwege de jaren negentig opklom in de VVD. Daar zou hij vooral de kunst hebben afgekeken van toenmalig VVD-leider Frits Bolkestein, vandaar de titel.


Zelf heeft Wilders altijd benadrukt dat hij in de VVD werd gedwarsboomd. Fennema toont echter aan dat Wilders in feite al was opgeklommen tot tweede man achter Van Aartsen en zeer invloedrijk was.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden