Film over Egyptisch Moslimbroederschap

Na jaren van geruchten (die altijd werden ontkend), heeft de Egyptische Moslimbroederschap bevestigd dat er een film wordt gemaakt over het leven van oprichter Hassan al-Banna.

Het is nog maar de vraag of de film ooit in Egypte te zien zal zijn. De Broederschap, die zelf zegt alle geweld te hebben afgezworen, is volgens de Egyptische regering een terroristische organisatie. Banna (overigens de grootvader van de omstreden academicus Tariq Ramadan) wordt gezien als een voorloper van het islamisme.

De regering heeft vooralsnog nog geen woord aan het project gewijd, maar de vrijheid van meningsuiting wordt in het land ernstig beperkt. In het jaarlijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat deze maand uitkwam, bungelt Egypte onderaan de lijst van landen die de mensenrechten respecteren.

Zakentycoon
Zo werden een dag voordat het rapport uitkwam vijf Egyptische journalisten veroordeeld voor het publiceren van materiaal over een zakentycoon die ervan wordt verdacht opdracht te hebben gegeven tot de moord op de Libanese zangeres Suzanne Tamim. De zakenman is een belangrijke sponsor van de Nationaal Democratische Partij van president Mubarak en het is de media verboden over deze zaak te schrijven.

In februari werd een Duits-Egyptische blogger gearresteerd nadat hij een demonstratie tegen het geweld op de Gazastrook had georganiseerd. De student Philip Rizk werd volgens ooggetuigen in een wit busje zonder nummerbord geduwd, dat er vervolgens vandoor ging. Een week later werd hij weer vrijgelaten, maar een tweede blogger, Diaeddin Gad, wordt nog steeds vastgehouden.

‘Ook al wordt de film alleen in het buitenland vertoond, we krijgen op deze manier de kans onze ware aard te laten zien’, zegt Mohamed Habib van de Broederschap.

Het verhaal van de film begint in het geboortedorp van Banna in het noorden van Egypte, en volgt hem als hij in 1928 de Broederschap opricht, de confrontatie met de regering aangaat, en uiteindelijk in 1949 op een markt wordt doodgeschoten. De moordenaar is nooit gevonden, maar vermoed wordt dat de Egyptische geheime dienst er achter zat.

Touwtjes in handen
Banna werd politiek actief vanwege zijn weerzin tegen de Britse aanwezigheid in zijn land. In de tijd dat hij opgroeide was Egypte nog een protectoraat van Groot-Brittannië, maar zelfs nadat het in 1922 gedeeltelijk zijn onafhankelijkheid kreeg, bleef Londen de touwtjes stevig in handen houden. Banna verzette zich hier hevig tegen – de Britten zouden Egyptenaren vernederen en vervreemden van hun eigen land. Hij nam deel aan demonstraties en keerde zich meer en meer af van de invloed die het Westen op de samenleving had.

Nadat hij de Broederschap had opgericht, verloor Banna echter de controle over zijn achterban, waarvan een deel terroristische aanslagen begon te plegen. Na de moord op premier Mohammed al-Noekrasji in 1949 werd de Broederschap door de regering verboden. Dertig jaar later werden ze als islamitische organisatie weer toegestaan.

De film, die de werktitel ‘Hassan al-Banna en zijn onafgemaakte reis’ heeft, zal ongeveer 3 miljoen euro kosten. Er zal een rekening worden geopend waar iedereen geld op kan storten om de film mogelijk te maken. Er wordt nog gezocht naar een regisseur omdat een eerdere kandidaat twee maanden geleden uit het project zou zijn gestapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden