Film noir over een tragische politie-agent

Ze zijn er allemaal weer: de terrorist Bruno Le Roux, verblind door zijn extreme idealen; de verslaafde docente Agnès, die een normaal leven kan leiden zo lang ze haar dagelijkse dosis morfine spuit; haar collega Cécile, die haar echtgenoot ervan verdenkt vreemd te gaan....

PK

Après la vie maakt deel uit van Lucas Belvaux' ambitieuze filmtrilogie waarvan twee weken geleden de thriller Cavale werd uitgebracht. Over twee weken volgt de komedie Un couple épatant, waarin de inmiddels bekende personages opnieuw hun opwachting maken.

Alle drie de verhalen spelen zich af in Grenoble, waar de hectische jacht op de ontsnapte Le Roux het stadsleven ontwricht. In Cavale was te zien hoe Le Roux zijn achtervolgers steeds een stap voorbleef. Après la vie toont dezelfde gebeurtenissen vanuit het standpunt van de politieagent Pascal Manise. Hij is een tragische figuur, die tot aan zijn nek in de problemen blijkt te zitten. Tot overmaat van ramp wordt hij verliefd op Cécile, die hem gevraagd heeft haar echtgenoot te schaduwen.

Van de drie films, tegelijk opgenomen tijdens een complexe draaiperiode van zes maanden, is Après la vie het minst geschikt om op zichzelf te staan. Het melodrama vormt in veel opzichten het kruispunt waarnaar de andere twee delen herhaaldelijk terugkeren, en bevat een aantal scènes die moeilijk te duiden zijn wanneer niet ten minste één deel van de trilogie al eerder is gezien. Dat wil niet zeggen dat de film niet geslaagd is. Met zijn soms mysterieuze inhoud, een duistere toon en zijn getroebleerde hoofdpersoon is Après la vie een sfeervolle film noir.

Belvaux' unieke project dwingt bewondering af door de constructie van de scenario's, waarin terugkerende situaties steeds net anders belicht worden. Voor de kijker is dat meer dan een leuk spel; het is een bijzondere en lonende filmervaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden