Film (II)

Elke maand leert de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit kennen. Vijfde reeks: op het Ariënskonvikt, de priesteropleiding in het aartsbisdom Utrecht....

Michiel de Hoog

Negen priesterstudenten zitten in de bioscoop bij Kingdom of Heaven, de film over een 12e-eeuwse kruistocht met Orlando Bloom in de hoofdrol als de vrome christelijk strijder, edelsmid, baron, vredesstichter, katapultbouwer en getalenteerd minnaar van mooie vrouwen Balian. Het was niet simpel om de studenten naar de film te krijgen.

'De christenen winnen toch wel hè?', zegt er een.

'Ik heb gehoord dat de moslims flink van zich afbijten', zegt een ander.

'En er is heel veel bloed', vertelt Anton, die de film al had gezien, en de groep doet twijfelen. 'De krant betaalt wel', zegt de verslaggever. 'Oké', zeggen de priesterstudenten. Drie dagen later zitten we in de bioscoop. Per ongeluk hebben de studenten toch zelf betaald, dus het kan maar beter een goede film worden. In het begin duwt Balian een priester in een smeedoven. 'Tut-tut', zegt een student. Even later zijn tien christenen plots omsingeld door een massa vijanden, van hoog erboven gefilmd. 'Dit is nou symbolisch voor onze strijd tegen de secularisatie', zegt Victor te hard en de rij achter de priesterstudenten vraagt wat secularisatie is. Een van de tien omsingelde christenstrijders krijgt een zwaard tegen zijn hoofd. 'En ja, doet soms auw', zegt Victor. Balian raakt geliefd onder de joden, christenen en moslims van Jeruzalem, en krijgt stiekem verkering met Jeruzalems fraai gevormde prinses Sybilla. Maar aan het prille geluk van stad en stel komt een eind als Sybilla's man met een zwaard de adamsappel van een beleefde moslimboodschapper verwijdert. De Saladin, leider van de moslims, is geprovoceerd en valt Jeruzalem aan vanuit Damascus, met 200.000 man. Aan het einde gaan Balian, die uitgroeit tot geniaal militair leider, en de Saladin als vrienden uiteen. 'Drie hoeraatjes voor de oecumene', zegt een student. De rij ervoor heeft een woordenboek nodig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden