Film- en televisieproducent Job Gosschalk legt werk neer vanwege grensoverschrijdend gedrag

Schrijver, producent en tv-regisseur Job Gosschalk legt zijn werk neer, onder druk van aanstaande publicaties over grensoverschrijdend gedrag. Hij geeft toe dat hij 'over grenzen is gegaan', onder meer door acteurs te vragen uit de kleren te gaan tijdens repetities bij hem thuis.

Mark Misérus
Job Gosschalk Beeld anp
Job GosschalkBeeld anp

Op de website van Kemna Casting, waar hij tot 2008 als castingdirector werkte, schrijft Gosschalk: 'De afgelopen weken ben ik het onderwerp geweest van geruchten over mijn omgang met acteurs. Het klopt dat ik een-op-een met acteurs aan scènes heb gewerkt, ook bij mij thuis. Het is voorgekomen dat ik daarbij acteurs heb gevraagd hun kleren uit te doen. Ik ben daarbij in een aantal gevallen - besef ik nu - over grenzen gegaan. Ik heb onvoldoende rekening gehouden met het verschil tussen mijn positie en die van een acteur.'

Gosschalk treedt naar buiten met zijn verklaring op het moment dat meerdere media meldingen onderzochten dat hij grenzen zou hebben overschreden. In het tijdschrift Nieuwe Revu kwamen meerdere mannen aan het woord die zeiden het slachtoffer te zijn geweest van een bekende castingdirector. In de tv- en toneelwereld wist iedereen over wie het ging: Gosschalk, gevierd man in de televisie- en theaterwereld.

Naam en toenaam

In de Nieuwe Revu van morgen wijzen meerdere acteurs hem met naam en toenaam aan. Zo vertelt Etienne Poeder, hoofdrolspeler in de musical The Lion King uit 2005, hoe hij tijdens een privésessie bij Gosschalk thuis een lied moest zingen. Hij kreeg de opdracht daarbij zijn onderbroek uit te trekken. 'Hij (Gosschalk, red.) vertelde me dat ik dat gewoon moest kunnen, ook als hij ter plekke zou gaan staan masturberen.'

Een acteur, die niet met zijn naam in Nieuwe Revu wilde, vertelt hoe Gosschalk hem thuis uitnodigde om acteerlessen te volgen voor een nog te schrijven tv-serie. Nadat de acteur had verteld dat hij alleen door zijn moeder was opgevoed, zou Gosschalk zijn 'gebrek aan mannelijkheid' hebben willen aanpakken. Dat zou hij hebben gedaan door de acteur bij zijn geslachtsdelen vast te pakken. De man denkt dat Gosschalk hem die avond heeft gedrogeerd: 'In plaats van het krijgen van tips, moest ik gedrogeerd en halfnaakt zijn huis uit vluchten.'

Tv- en reclameacteur 'Johannes' vertelt in het blad hoe hij zich bij een auditie twintig jaar geleden moest aftrekken, waarbij Gosschalk het na een paar minuten van hem zou overnemen. 'Anders zou ik de rol waar ik op aasde niet krijgen.'

Gosschalk ontkent, in zijn verklaring en in Nieuwe Revu, dat er ooit sprake is geweest van ongewenst fysiek contact. 'Mij bereiken ook allerlei wilde geruchten over drugs, betasten en minderjarigen. Van die verhalen wil ik met grote stelligheid afstand nemen. Daar is absoluut geen sprake van geweest.'

Musical De Marathon gaat door

Wie vanavond de musical De Marathon in Doetinchem bezoekt, merkt volgens theaterimpresariaat Senf niets van de gevolgen van Job Gosschalks bekentenis. ‘Als regisseur zat zijn werk erop, hij heeft op de première zijn kindje afgeleverd.’ De tournee van de musical wordt afgemaakt, verzekert ook het Luxor Theater in Rotterdam, dat de voorstelling mede met Gosschalk maakte: ‘We zien geen reden om de voorstelling te staken na de verklaring van Job.’

Naar aanleiding van het tumult rond Ruut Weissman besloot de cast van Fiddler on the Roof om de regisseur met een pamflet te steunen. Als de cast van De Marathon datzelfde wil met Gosschalk, is dat volgens Senf geen probleem. ‘We hebben geen signalen dat dat staat te gebeuren. Maar als mensen het gevoel hebben zoiets te moeten doen, zullen wij ze niet tegenhouden.’ De Marathon, gebaseerd op de gelijknamige hitfilm over vier Rotterdamse automonteurs die de marathon gaan lopen, is nog drie weken te zien in theaters door heel Nederland.

Het is nog onduidelijk wat er gaat gebeuren met de vervolgvoorstelling All Stars, waaraan Gosschalk werkte voor zijn bekentenis over grensoverschrijdend gedrag. Ook van deze hitfilm, over het wel en wee van een voetbalteam van dertigers, is een musical in de maak.

De beslissing van Gosschalk heeft volgens BNN-Vara geen gevolgen voor het vijfde seizoen van de tv-serie Jeuk, dat hij regisseerde en produceerde. De opnames van de serie zijn achter de rug. De omroep heeft geen andere producties waarbij Gosschalk betrokken is.

Vanzelfsprekend

Endemol-Shine noemde het dinsdagmiddag 'vanzelfsprekend' dat de samenwerking met Gosschalk per direct stopt. 'De komende dagen zullen wij onze partners en klanten informeren over het verdere verloop van de projecten, waarin wij tot nu toe met Job Gosschalk samenwerkten', schrijft het bedrijf. Endemol-Shine bezit 70 procent van de aandelen van Kemna & Zonen, dat Gosschalk in 2006 oprichtte.

Een paar weken geleden nog werd bekend dat Gosschalk de kerstfilm All You Need is Love zou regisseren. Volgens producent NL Film en filmdistributeur Dutch FilmWorks gaat de film door, maar neemt iemand anders de taken van Gosschalk over: 'Wij hebben nog steeds het volste vertrouwen in de film en ondanks het terugtrekken van Job als regisseur zullen wij de productie voortzetten', aldus een gezamenlijke verklaring.

De man wie bepaalde wie doorbrak - en wie niet

Job Gosschalk is al jaren een spil in de Nederlandse theater-, televisie- en filmwereld. Aanvankelijk als castingdirector en later als regisseur, schrijver, film- en televisieproducent.

Kemna Casting

Gosschalk handelde naar eigen zeggen alleen en zonder dat anderen ervan wisten bij Kemna Casting en bij Kemna & Zonen, waar hij sinds 2008 als regisseur en producent werkzaam is. 'Als ik mensen heb gekwetst of een pijnlijke herinnering heb bezorgd, spijt mij dat heel erg. Die mensen zou ik graag persoonlijk mijn excuses willen aanbieden.'

Kemna Casting respecteert het besluit van Gosschalk. 'Een veilige werkomgeving voor collega's en acteurs staat voorop. Het feit dat mensen gekrenkt zijn door het gedrag van een oud-collega vinden we heel verdrietig.' Acteurs en actrices die het slachtoffer zijn geworden of geweest van grensoverschrijdend gedrag binnen het bedrijf kunnen volgens Kemna Casting terecht bij de vertrouwenspersoon van de organisatie.

Job Gosschalk heeft in de schriftelijke verklaring die hij dinsdag naar buiten bracht laten weten dat hij niet beschikbaar is voor interviews of commentaar.

Hoe theaterschooldocenten hun positie misbruikten
Docenten van de Amsterdamse Theaterschool knoopten lange tijd amoureuze relaties aan met studenten. De vrouwen durfden er pas tientallen jaren later mee naar buiten te komen. 'Ik was zo kwetsbaar toen dit gebeurde. Ik heb er nog jaren last van gehad, ook in mijn carrière.' Lees hier een reconstructie uit 2015 van de affaires op de Amsterdamse Theaterschool, inclusief reacties van de beschuldigde docenten.

Ongecontroleerde macht maakt mensen lelijk
Het meest verontrustend was dat er vanuit de theaterwereld niemand echt van opkeek, schrijft theaterrecensent Hein Janssen in 2015. 'Kennelijk waren die leraar-leerlingrelaties een publiek geheim, en niet alleen in Amsterdam.'

Pleegde de kant karaktermoord op docent Theaterschool?
De zaken van Jappe Claes en Ruut Weissman, oud-docenten op de Theaterschool, mogen niet op een hoop worden gegooid, luidde een veelgehoorde klacht destijds. Maar: verhalen over seksuele intimidatie en machtsmisbruik behoren tot de ingewikkeldste in de krant, schrijft Annieke Kranenberg, en de redactie is er niet lichtvaardig mee omgesprongen. Er zijn maar twee partijen die weten hoe het precies zit: het mogelijke slachtoffer en de beschuldigde.

null Beeld Aisha Zeijpveld
Beeld Aisha Zeijpveld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden