Film Ayaan ontroert door puurheid

In de film Submission hebben Theo van Gogh en Hirsi Ali geprobeerd de wreedheden van de islam bloot te leggen....

Fadoua Bouali

Het heeft me enorm verbaasd dat moslimorganisaties niet positief hebben gereageerd. Terwijl ik in mijn directe Marokkaansislamitische omgeving juist hoor dat mensen nu begrijpen waarom Hirsi Ali de islam haat. Hirsi Ali en Theo van Gogh hebben niets meer en niets minder gedaan dan het blootleggen van de wreedheden van de islam door middel van kunst.

Waarom moslimorganisaties niet open staan voor deze film, is me een raadsel. Misschien omdat de vrouw een doorzichtig gewaad aan had? Terwijl ik denk dat moslims ondertussen wel wat gewend zijn. Als je op straat kijkt, zie je vele mooie moslimvrouwen met de opvallendste hoofddoekjes in superstrakke en supersexy kleding met make-up op.

Mohammed Sini, voorzitter van Islam en Burgerschap, denkt dat Hirsi Ali haar doel voorbijschiet met deze film. Nabil Marmouch, voorzitter van de AEL, ziet deze film als een provocatie en denkt dat het enige doel van Hirsi Ali is meer bewaking en aandacht. Hij denkt zelfs dat er niet zoveel mis is met de positie van de vrouw binnen de islamitische wereld. Als ik als doorsnee moslima de reacties van deze heren lees, denk ik dat ze in een ernstige ontkenningsfase zitten, of ze leven op een heel andere planeet, vrees ik. De hele moslimgemeenschap moet Hirsi Ali deze film gunnen. Waarom? Omdat de hele moslimgemeenschap gewoon al eeuwenlang toekijkt en meewerkt aan het laten lijden van vrouwen in naam van de islam. Moslima's worden psychologisch in toom gehouden en daarmee structureel onderdrukt met behulp van koranteksten.

Zogenaamd islamitische landen hebben wetten ontwikkeld die alleen maar vrouwen ten nadele komen en wassen hun handen in onschuld door te zeggen

dit nu eenmaal de wil van Allah is. Het is algemeen bekend dat zogenaamde moslimmannen denken alles te kunnen maken in naam van de koran. Dit doen ze door de koran-teksten zo te interpreteren dat de vrouw er altijd als slecht en fout uitkomt.

De islam die ik ken, is zelfs blij dat vrouwen zoals Hirsi Ali hun islam aan de kaak stellen. Want mijn islam keurt vrouwenbesnijdenis af, mijn islam ziet de seksualiteit van de vrouw als heilig, waar niemand aan mag komen, behalve natuurlijk na toestemming van haarzelf en God. Mijn islam zou nooit geweld jegens de vrouw goedkeuren en mij nooit dwingen met een man te trouwen en alleen jongens te baren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden