Fillon trekt zich niet terug uit race ondanks oproep om verhoord te worden

Ook al wordt de Franse presidentskandidaat François Fillon aangeklaagd in de affaire rond de 'spookbaan' van zijn echtgenote Penelope, hij weigert zich terug te trekken als kandidaat. Op een persconferentie herhaalde hij woensdag onschuldig te zijn.

Fillon met zijn vrouw. Beeld Reuters
Fillon met zijn vrouw.Beeld Reuters

Fillon hekelde de onderzoeksrechters die 'een politieke moord plegen op mij en de verkiezingen'. Middenmaart moet hij voorkomen en zal hij de aanklacht te horen krijgen.

Fillon zou woensdagochtend de Salon de l'Agriculture in Parijs bezoeken, een jaarlijkse landbouwbeurs die verplichte kost is voor politici, en zeker voor presidentskandidaten. Zijn bezoek werd op het laatste moment afgezegd. Het leidde tot een ochtend van speculaties. Zou Fillon zich toch terugtrekken?

'Door tot het eind'

Woensdagmiddag maakte Fillon aan alle geruchten een eind. Hij verklaarde dat hij op 15 maart voor de onderzoeksrechters moet verschijnen, die hem in staat van beschuldiging zullen stellen. 'Maar ik zal niet wijken, ik ga door tot het eind', aldus Fillon. 'De kiezers moeten over mij beslissen, niet de rechters.' De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is op 23april.

Fillon hield gisteren vast aan de verdediging die hij steeds heeft geen aangevoerd. Hij heeft op geen enkele manier aannemelijk kunnen maken dat zijn vrouw Penelope daadwerkelijk als parlementair assistent heeft gewerkt, in de ruil voor de ruim acht ton die zij tussen 1988 en 2012 verdiende. In plaats daarvan beschrijft hij de affaire als een complot van justitie, aangemoedigd door de media.

Gedoodverfde favoriet

Aanvankelijk zei Fillon dat hij zich zou terugtrekken als hij zou worden aangeklaagd. Op dat moment ging hij ervan uit dat de affaire snel zou worden afgehandeld. Toen de zaak langer duurde dan hij had verwacht, maakte hij bekend dat hij hoe dan ook zou doorvechten. Er was geen tijd meer om een nieuwe kandidaat te vinden, aldus Fillon. Zijn partij slaagde er niet in een planB te vinden. De Republikeinen bestaan uit drie rivaliserende kampen Fillon, Juppé en Sarkozy die het niet eens konden worden over de vraag wie Fillons plaats zou kunnen innemen.

Fillon was de gedoodverfde favoriet voor het presidentschap, maar kwam in ernstige moeilijkheden door 'Penelopegate'. De aanklacht zal zijn campagne verder verzwakken. Gisteren schortte de middenpartij UDI haar steun aan hem op. De Republikeinse politicus Bruno Le Maire wil niet meer voor Fillon werken. Niettemin staat de kern van het Republikeinse electoraat nog steeds achter hem.

Als Fillon gekozen zou worden, geniet hij strafrechtelijke immuniteit voor de duur van het presidentschap. Dat geldt niet voor Penelope. Zo zou een merkwaardige figuur kunnen ontstaan: Fillon in het Elysée, Penelope voor de rechter.

Lees meer over François Fillon en de Penelope-gate

François Fillon staat voor 'rustig rechts'
Fillon wist in de voorrondes van de presidentsverkiezingen de rechtse kandidatuur te winnen van de gedoodverfde favorier Juppé en oud-president Sarkozy. Wie is Fillon en waar staat hij voor? Lees hier het profiel (+)

Franse presidentskandidaat Fillon in opspraak: hielp partner aan lucratieve 'baan'
De 'Penelope-gate' begon in januari, nadat het satirische weekblad Le Canard Enchaîne Fillon beschuldigde zijn vrouw Penelope aan een fictieve baan als parlementair assistent te hebben geholpen. Zij zou echter nooit in het parlement gezien zijn. Een Franse rechter startte vervolgens een onderzoek naar de affaire.

'Penelope-gate' brengt François Fillon in de problemen
Op een campagnebijeenkomst, enkele dagen na de onthullingen, ontkent Fillon de aantijgingen. Zijn vrouw zou wel degelijk voor hem gewerkt hebben. Aanhangers van Fillon geloven hem en noemen de zaak 'een opzetje van links'. Toch heeft de affaire invloed op zijn elecotrale slagkracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden