Filipijnse regering en communistisch verzet iets dichter bij vrede

Het had de grote doorbraak moeten worden in het al jaren slepende vredesoverleg tussen de Filipijnse regering en het door communisten gedomineerde Nationaal Democratisch Front....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Terwijl de opgetrommelde pers al voor de deur van de vergaderzaal stond te wachten, konden de beide onderhandelingsdelegaties het nog steeds niet op alle punten met elkaar eens worden. Maar er móest nu eenmaal iets ondertekend worden, al was het dan maar de helft van het hoofdstuk Eerbiediging der Mensenrechten en het Internationaal Humanitair Recht.

De gezichten achter de onderhandelingstafel straalden, want een doorbraak is het hoe dan ook: voor het eerst hebben de onderhandelingen, die na vele jaren van 'voorbereidend overleg' op 1 juni 1995 van start gingen, enig tastbaar resultaat opgeleverd.

De rest volgt binnenkort, want erg ver liggen de standpunten niet meer uiteen, zo bezwoeren beide onderhandelingsdelegaties. Van 26 tot 30 januari komen ze opnieuw bijeen - niet alleen om de mensenrechtencomponent af te ronden, maar ook om de agenda vast te stellen voor het overleg over de volgende component: de sociaal-economische hervormingen. Maar hun moedige poging om uit te leggen hóe klein de meningsverschillen wel waren ontaardde in een gedachtenwisseling van bijna een uur, waarin veel uitentreure bekende argumenten opnieuw te beluisteren vielen.

Geen van beide partijen verwacht dan ook dat het volledige vredesakkoord tot stand zal komen voor de verkiezingen van 11 mei, waarna president Ramos plaats moet maken voor zijn opvolger. De nieuwe president zal een nieuwe onderhandelingsdelegatie mogen benoemen, hetgeen ongetwijfeld verdere vertragingen zal veroorzaken.

'Het voornaamste is dat dit deelakkoord over de mensenrechten in de praktijk wordt gebracht', zei Luis Jalandoni, hoofd van de NDF-delegatie. 'Dat zal de sfeer verbeteren waarin de bijzonder zware onderhandelingen over de sociaal-economische hervormingen verlopen.'

'Het is een zaak van lange adem', beaamde de leider van de regeringsdelegatie, Howard Dee. 'Maar dat doen we met opzet. Wij willen een duurzame vrede tot stand brengen door middel van hervormingen op sociaal, economisch en politiek gebied - ja, zelfs via een grondwetsherziening. Maar zulke hervormingen vereisen een toestand van vrede - het is net als met de kip en het ei.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden