Profiel

Filipijnse presidentskandidaat Pacquiao: populaire knokker, maar onervaren

Manny Pacquiao, de Filipijnse bokslegende met zes wereldtitels op zijn naam, gaat voor het hoogste ambt. Na een zomer van geruchten over zijn ambities, stelt ‘Pacman’ zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen 2022. Nu voert hij moddergevechten met zijn voormalige politieke vrienden.

Marije Vlaskamp
De Filipijnse senator Manny Pacquiao (Pacman) stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2022. Beeld Reuters
De Filipijnse senator Manny Pacquiao (Pacman) stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2022.Beeld Reuters

Natuurlijk slaat bokskampioen Manny Pacquiao (42) terug als hij wordt aangevallen. Zeker als de eerste klap wordt uitgedeeld door de spiritueel boezemvriend van de huidige Filipijnse president Rodrigo Duterte. Evangelist Apollo Quiboloy had het lef Pacquiao te beschuldigen van verduistering bij de bouw van een sportcomplex. Corruptie is het belangrijkste onderwerp van Pacquiao's presidentscampagne: hij zegt juist dat onder Duterte meer geld in de zakken van politici is verdwenen dan gebruikelijk in het toch al als corrupt bekend staande eilandenrijk.

Vandaar dat Pacquiao Dutertes lievelingsprediker, die aan het hoofd van een kerkgenootschap met zes miljoen aanhangers staat, voor de rechter sleept wegens smaad.

Kemphanen

Dat gevecht tussen de kemphanen Duterte en Pacquiao zal duren tot de verkiezingen in mei 2022. Duterte, die niet verkiesbaar is voor een tweede termijn, heeft oren naar de functie van vice-president. Dat wordt alom gezien als een poging tot doorregeren achter de schermen, bijvoorbeeld via zijn populaire dochter Sara Duterte-Carpio, die voorop loopt in de peilingen.

Als Duterte zijn macht weet te behouden als vice-president, beschermt hem dat tegen allerlei processen die hem boven het hoofd hangen, bijvoorbeeld wegens corruptie in eigen land, of bij het Internationaal Strafhof in Den Haag wegens zijn meedogenloze campagne tegen drugs. Die kostte ruim zesduizend overwegend kansarme mensen het leven; mensenrechtenorganisaties stellen overigens dat het dodental vier keer hoger is.

Drugs zijn niet het enige probleem. De Filipijnse economie, toch al niet de meest ronkende, ligt op zijn gat door de pandemie. Corruptie hoort bij het dagelijks leven en wie een opleiding heeft gedaan, vertrekt naar het buitenland om daar te werken. Geef anderen dan Duterte en zijn kliek eens de kans die problemen aan te pakken, roept Pacquiao in interviews.

Voor kansen moet je vechten, weet Pacquiao uit zijn jeugd. Zijn toch al arme familie raakte volledig aan de grond na de scheiding van zijn ouders. Als 14-jarige zwierf hij rond in de hoofdstad Manilla, waar hij zich met losse klusjes ternauwernood in leven hield, tot zijn talent voor boksen werd ontdekt.

Naar boven knokken

Hij heeft zich naar boven gewerkt, net als een andere presidentskandidaat, Francisco Domagoso. De huidige burgemeester van Manilla, en leider van een progressieve partij, stilde als kind zijn honger met restjes uit vuilnisbakken van restaurants tot hij ontdekt werd als acteur.

Volgens de peilingen loopt het Filipijnse electoraat nog niet warm voor ‘Pacman’ als president. Aan zijn populariteit ligt het niet. Pacquiao is een ongeëvenaard goede bokser en een allround beroemdheid: hij acteerde in een viertal onsuccesvolle films, zong middelmatig en was te zien in geinige televisieprogramma’s, zoals zijn eigen spelshow, Manny Many Prizes, waarin hij geld uitdeelde.

Het probleem is zijn politieke staat van dienst, die ondanks zijn twaalf jaar als volksvertegenwoordiger niet bepaald indrukwekkend is. Toen hij in 2009 een gooi deed naar een zetel, stemden veel fans opzettelijk niet op hem, omdat ze hoopten dat een verkiezingsnederlaag de toen nog jonge bokser in de ring zou houden. In 2010 werd hij alsnog senator, maar door zijn drukke internationale wedstrijdschema was hij de meest afwezige senator uit de Filipijnse geschiedenis.

Manny Pacquiao spreekt tijdens een bijeenkomst van de PDP-Laban-partij in Manilla. Beeld AFP
Manny Pacquiao spreekt tijdens een bijeenkomst van de PDP-Laban-partij in Manilla.Beeld AFP

Gebrek aan ervaring

Dat vergaven kiezers hem, maar als man van Duterte kwam Pacquiao als politicus niet uit de verf. Hij steunde Duterte in zijn oorlog tegen drugs, pleitte voor de doodstraf, was even homofoob als de president en verdedigde diens kliek als die van corruptie en machtsmisbruik werd beschuldigd.

Om zelfstandiger over te komen, zet hij zich nu af tegen de president. Bijvoorbeeld met aanvallen op Dutertes zwalkende koers ten opzichte van China, dat grote delen van de zee rond de Filipijnen claimt. Duterte heeft alle denkbare posities tegenover Beijing ingenomen, maar hij is niet, zoals hij in zijn campagne in 2016 beloofde, ‘op een jetski’ naar de betwiste Spratly-eilanden gegaan om daar de Filipijnse vlag neer te poten. Op die niet nagekomen verkiezingsbelofte valt Pacquiao hem aan.

Armoedebestrijding

Duterte probeert op zijn beurt Pacquiao uit hun partij, de PDP-Laban-partij, te wippen. Ook pareert hij aanvallen door te wijzen op Pacquiao’s zwakke punt: gebrek aan bestuurlijke ervaring. ‘Ga eerst je huiswerk doen,’ zegt Duterte dan. Een trap tegen het zere been: natuurlijk was er in Pacquiao’s jeugd geen tijd voor school, maar in 2019 studeerde hij alsnog af in de politieke wetenschappen.

‘Ik ben een vechter en ik zal altijd blijven vechten, binnen en buiten de ring,’ zei Pacquiao toen hij zich zondag opwierp als presidentskandidaat. Hij belooft veel op het gebied van armoedebestrijding. Bijvoorbeeld gratis huisvesting voor bijna twee miljoen arme families en nieuwe ziekenhuizen. Dat bekt lekker in verkiezingstijd, maar het is niet genoeg voor de kiezers die denken dat Pacquiao niet genoeg ervaring heeft om te regeren.

3 FEITJES OVER PACMAN

1. Manny Pacquiao is diep gelovig. Een president wordt ‘door God zelf gezalfd’, vindt hij.

2. Het dieptepunt van zijn straatarme jeugd: zijn vader maakte de hond af om het gezin iets te eten te geven.

3. Pacquiao’s gezin is hyperactief op sociale media, met een Pacquiao familiekanaal op YouTube. Een van zijn dochters trekt als vlogger miljoenen volgers. Een zoon is beroemd als bokser, model en acteur en een andere zoon is een bekende rapper.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden