Filipijnse president waarschuwt Obama: 'Klootzak, ik zal je uitschelden'

De omstreden Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft president Obama maandag gewaarschuwd hem niet de les te lezen over de vele buitengerechtelijke 'executies' sinds zijn aantreden. 'Anders zal ik je uitschelden, klootzak', aldus Duterte. Hij waarschuwde Obama vlak voor zijn vertrek naar Laos waar het tweetal elkaar zal ontmoeten op een regionale top.

President Duterte maandag bij aankomst in Laos. Beeld null
President Duterte maandag bij aankomst in Laos.

Sinds Duterte in juni president werd, zijn meer dan tweeduizend doden gevallen in de klopjacht die hij opende op drugscriminelen.

Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Duterte een keiharde strijd te zullen voeren tegen hen. Volgens mensenrechtenorganisaties vielen sindsdien zo'n negenhonderd doden bij operaties van de politie. Nog eens 1.100 personen die ervan verdacht werden drugsdealers of -gebruikers te zijn, werden gedood bij acties door anderen. Duterte noemt de drugscriminelen ongedierte dat moet worden uitgeroeid.

'Ik ben de president van een onafhankelijk land, we zijn al lang geen kolonie meer', aldus Duterte op zijn gebruikelijke provocerende wijze. De Filipijnen zijn een voormalige Amerikaanse kolonie. Duterte: 'Ik heb geen baas, op het Filipijnse volk na. Je moet respectvol zijn. Kom niet met alleen maar vragen. Klootzak, anders zal ik je uitschelden op deze bijeenkomst.' De president heeft tot nu toe ook op soortgelijke wijze uitgehaald naar de paus en de VN-baas.

Narcobazen

Tijdens de G20-top in China zei Obama in een reactie dat de moorden zeker ter sprake zullen komen tijdens zijn ontmoeting met Duterte. Hij zei dat hij zijn medewerkers opdracht had gegeven uit te zoeken of een zinvol gesprek met Duterte nog wel mogelijk is. 'Ik wil er altijd zeker van zijn dat ik een ontmoeting heb die productief is en dat we iets bereiken', aldus Obama.

De president leverde indirect kritiek op Duterte en de moordgolf in het land. Hij zei dat de wet moet worden gerespecteerd bij de aanpak van de drugshandel. Ook moet de strijd tegen de narcobazen volgens Obama 'voldoen aan internationale normen'.

'Wie is hij om mij de les te lezen?', riep een boze Duterte voordat hij in het vliegtuig stapte. Hij zei dat de Filipijnen geen excuses van de VS hebben gekregen voor de 'misdaden' begaan tijdens de kolonisatie van het land. Hij wees met name op de dood van Moros, een bevolkingsgroep in het zuiden, toen de VS ruim honderd jaar geleden hun gebied probeerden te pacificeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden