Filipijnse president dreigt Amerikanen met stopzetten militaire samenwerking

President Duterte van de Filipijnen heeft opnieuw uitgehaald naar de Verenigde Staten. Blijft hij lang genoeg de leider van zijn land, dan zegt hij de militaire samenwerking op.

Bewerkt door Redactie
Duterte Beeld afp
DuterteBeeld afp

De Amerikanen hebben een flink aantal troepen gestationeerd in de Filipijnen. Die worden onder meer ingezet om terrorisme te bestrijden.

De opmerkingen van de president komen op het moment dat er juist een hoge Amerikaanse diplomaat in Manilla is. Deze diplomaat van het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert juist de gemoederen te sussen. Maar Duterte vindt dat de Filipijnen door de VS worden behandeld 'als een hondje aan de lijn'. Hij zei uit te zien naar het moment dat er uitsluitend Filipijnse soldaten in zijn land rondlopen.

Niet de eerste aanval
Het is de zoveelste openlijke aanval van Duterte tegen de Verenigde Staten. Na zijn aanstelling beledigde hij eerst president Obama, daarna de hele VS. Vervolgens gaf hij te kennen de samenwerking op economisch gebied te willen beëindigen. Dit keer is het militaire verbond tussen de twee landen aan de beurt.

Correspondent Michel Maas over Duterte

Sinds zijn aantreden reageert de Filipijnse president met onverholen minachting op kritiek uit het Westen. Hoe meer pijn het doet wat hij zegt, hoe tevredener hij kijkt. (+)

Eind september bereikte Duterte de overtreffende trap van zijn publieke schofferingen. Als de wereld hem wil zien als 'een neefje van Hitler', wil hij best een Hitler zijn, zei hij. 'Hitler slachtte drie miljoen joden af. Nou, er zijn hier drie miljoen drugsverslaafden. Ik zal die met alle plezier afslachten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden