nieuws

Filipijnse minister: ‘China, mijn vriend, hoe kan ik het vriendelijk zeggen? O ja, oprotten!’

‘China, mijn vriend, hoe kan ik het op een vriendelijke manier zeggen? Even nadenken, o ja, oprotten!’ De Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken Teodoro Locsin drukte zich maandag opmerkelijk ondiplomatiek uit na onmin over de aanwezigheid van Chinese vissersboten in Filipijnse wateren.

 De Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken Teodoro Locsin. Beeld AP
De Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken Teodoro Locsin.Beeld AP

De harde taal is een nieuw hoofdstuk in een al weken sluimerende ruzie tussen beide landen. Volgens Manila verblijven honderden Chinese boten illegaal in Filipijns zeegebied, nabij het eiland Palawan.

Volgens officials worden de boten bovendien niet bemand door vissers, maar door gewapende milities. Een Chinese woordvoerder sprak eerder over vissers die ‘schuilen voor woeste wateren’.

In Manila neemt de irritatie toe. ‘Wat doe je onze vriendschap aan?’, twitterde Locsin, die erom bekendstaat dat hij ferm uit de hoek kan komen. ‘Jij. Niet wij. Wij doen ons best. Jij gedraagt je als een lelijke pummel (...).’

Zuid-Chinese Zee

Op de achtergrond sluimert een al langer lopend conflict over het eigendom van de Zuid-Chinese Zee, die rijk is aan olie en waarop veel vrachtschepen varen. China maakt aanspraak op grofweg 90 procent van het gebied, een claim die fel wordt betwist door de vijf andere landen die aan de zee grenzen, waaronder de Filipijnen.

null Beeld

Vijf jaar geleden maakte een uitspraak van het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag gehakt van de claims van China, maar Beijing weigert het vonnis – ‘een vod papier’ – te accepteren.

Landen als de Filipijnen en Vietnam zien met lede ogen aan hoe Beijing zijn aanwezigheid in de zee uitbreidt. China heeft riffen opgespoten tot stukken land ter grootte van Schiphol, vol met vuurtorens, landingsbanen en militaire radarsystemen.

Daarnaast zorgt het conflict om de haverklap tot verbale (bijna-)aanvaringen. Ook varen Chinese vissersboten regelmatig in de exclusieve economische zone van de andere landen. Het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de Chinese kustwacht maandag van het schaduwen, blokkeren en via de radio uitdagen van de Filipijnse kustwacht. Volgens Manila is ook sprake van ‘gevaarlijke manoeuvres’.

President Duterte

De Filipijnse president Rodrigo Duterte zei bij zijn aantreden in 2016 dat hij pragmatisch wilde zijn en Chinese vissers toegang zou geven tot Filipijnse wateren. Dutertes besluit was pikant, omdat het uitgerekend zijn voorganger Benigno Aquino III was die in 2013 de arbitragezaak tegen China had aangespannen.

Sindsdien is Duterte mede onder druk van de publieke opinie op dat besluit teruggekomen. ‘Er zijn dingen waarover je geen compromis kunt sluiten’, zei hij vorige week, toen hij werd gevraagd naar de aanwezigheid van de Chinese schepen.

Minister Locsin verdedigde maandag op Twitter zijn ferme uitspraken. Toen iemand hem voorhield dat hij de ‘taal van een schooljongen’ bezigde en dat dit ‘beschamend was voor zijn land’, antwoordde Locsin: ‘Echt? Maar ik boek wel resultaten en zorg ervoor dat mijn standpunt duidelijk overkomt. (...) Met de gebruikelijke gladde diplomatieke taal bereik je niks, behalve een baantje in een multilaterale instelling na je ministerschap.’

Een woordvoerder van het ministerie gaf maandag een toelichting bij de uitspraken van haar baas. ‘Omdat de acties steeds brutaler worden en de Chinezen vaker en frequenter binnendringen en steeds dichterbij komen, worden onze reacties ook feller.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden