Filipijnse gijzelnemers eisen miljoenen voor vrijlating

De Filipijnse ontvoerders van 21 personen eisen bijna zes miljoen gulden in ruil voor hun vrijlating. De ontvoerders kondigden woensdag ook aan twee islamitische Maleisiërs te zullen laten gaan....

AFPAP en Reuters

Volgens Misuari stellen de ontvoerders 'niet alleen financiële, maar ook politieke eisen'. De tien Maleisiërs, drie Duitsers, een Frans, een Zuid-Afrikaans en een Fins stel, een Libanees en een Filipijn werden zondag ontvoerd op een vakantie-eiland voor de noordkust van Maleisisch Borneo.

Over hun toestand bestaat geen duidelijkheid, maar volgens een Filipijnse legercommandant zijn ze gezond en veilig. Ze zijn woensdag gezien op het eiland Jolo in de dunbevolkte en arme eilandengroep Sulu op de zuidpunt van de Filipijnen. Dit eiland, waar islamieten in de meerderheid zijn, staat bekend als de standplaats van Abu Sayyaf. Het Filipijnse leger zond duizend man.

De ontvoerders zijn hoogstwaarschijnlijk extremistische moslimfundamentalisten onder aanvoering van Abu Sayyaf, kidnappers die het om losgeld te doen is. De groep van Abu Sayyaf streeft naar een onafhankelijke islamitische staat, los van de overwegend christelijke Filipijnen. Volgens de Filipijnse politie spreken twaalf van de ontvoerders Maleisisch en twee van hen Tausung, een taal van de Filipijnen. Ook zou iemand met een blank uiterlijk zich onder de gijzelnemers bevinden.

Frankrijk heeft de Filipijnse overheid met klem verzocht niet te proberen de gijzelaars met geweld te bevrijden. Geweld kan hun het leven kosten. De Libanese regering heeft de hulp ingeroepen van de in Saudi-Arabië gestationeerde Organisatie van de Islamitische Conferentie om de 33-jarige Libanese vrouw vrij te krijgen.

Woensdag werden vijf verdachten voor ondervraging opgepakt, waarmee het aantal aanhoudingen in deze zaak op tien kwam. De Maleisische politie heeft het toezicht verscherpt. Ieder schip dat de Maleisische wateren invaart wordt gecontroleerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden