Filipijns leger doodt kopstuk Abu Sayyaf, berucht om onthoofding toeristen

Het Filipijnse leger heeft een van de kopstukken van de terreurbeweging Abu Sayyaf gedood. Moammar Askali, die vocht onder de naam 'Abu Rami' werd doodgeschoten op het eiland Bohol, in een vuurgevecht tussen het leger en een groep van ongeveer tien terroristen. Volgens het Filipijnse leger kwamen daarbij in totaal zeker zes terroristen om.

Michel Maas
Moammar Askali, ofwel 'Abu Rami'. Beeld Afbeelding vrijgegeven door Filipijnse leger
Moammar Askali, ofwel 'Abu Rami'.Beeld Afbeelding vrijgegeven door Filipijnse leger

De terreurgroep was naar het eiland Bohol gekomen om toeristen te ontvoeren. De nu gedode leider was berucht vanwege zijn aandeel in eerdere ontvoeringen. Zo werd hij verantwoordelijk gehouden voor de ontvoering en dood van twee Canadezen, John Ridsdell en Robert Hall, in september 2015. Zij werden onthoofd nadat een ultimatum voor het betalen van losgeld was verstreken. Hij werd ook genoemd in verband met de Duitser Jurgen Kantner, die op open zee van zijn jacht werd gehaald en in februari van dit jaar eveneens werd onthoofd.

Abu Rami was een van de meest prominente leiders van Abu Sayyaf. Hij trad steeds meer op de voorgrond als een drieste commandant die er niet voor terugdeinsde met een handjevol mannen een overmacht aan politie aan te vallen. Hij trad op als woordvoerder van de Abu Sayyaf-groep na een zware bomaanslag in Davao, de stad waar president Duterte burgemeester is geweest. Die aanslag was een vergelding voor een groot legeroffensief tegen de terroristen.

Bewapende bende

Zelf noemde Abu Rami de aanslag een 'oproep aan alle moslims' om de wapens op te pakken, maar erg overtuigend kwam dat niet over. Abu Sayyaf afficheert zichzelf nog wel als de islamitische afscheidingsbeweging die het ooit was, maar is het feitelijk steeds minder. De groep begon in de jaren '90 een guerrilla-oorlog op de eilandjes van de provincie Sulu, in het islamitische westen van de Filipijnen. De groep wilde daar een eigen islamitische staat creëren. Abu Sayyaf vond snel aansluiting bij regionale islamitische terreurorganisaties, en later ook bij Al Qaida. Enkele commandanten van de groep hebben in het meer recente verleden ook trouw gezworen aan Islamitische Staat. In de praktijk is de groep niet veel meer dan een zwaarbewapende bende die mensen ontvoert voor losgeld.

De meeste ontvoeringen vinden plaats op open zee. Vissers en bemanningsleden van vrachtschepen worden meegenomen en meestal tegen betaling weer vrijgelaten. Als zij de kans krijgen, ontvoeren zij het liefst buitenlanders, omdat ze daar meer losgeld voor kunnen vragen. Abu Sayyaf houdt nog minstens 29 mensen in gijzeling. Onder hen bevindt zich ook de Nederlander Ewold Horn. Deze vogelspotter werd begin 2012 op een vakantie in een boot gesleurd en meegenomen. Hij schijnt vijf jaar later nog steeds door de terroristen te worden vastgehouden.

Dat de groep van Abu Rami nu opduikt op Bohol, is een nieuwe ontwikkeling. Zij waagden zich nooit eerder zo ver van hun thuisbasis. Bohol ligt in het midden van het land, op een halfuurtje varen van Cebu, het toeristische hart van de Filipijnen. Vermoed wordt dat zij toeristen hadden willen kidnappen. Zover is het niet gekomen. Eenheden van leger en politie wisten ze te onderscheppen op een afgelegen plek op het eiland. Bij het vuurgevecht werden ook drie militairen en een politieman gedood. De vier resterende terroristen zijn mogelijk nog steeds op de vlucht.

Eduardo Ano. Beeld anp
Eduardo Ano.Beeld anp

Toch was hun komst naar Bohol niet helemaal een verrassing. De Amerikaanse ambassade waarschuwde landgenoten al voor de mogelijkheid van een terroristische actie in toeristencentra. Volgens generaal Eduardo Ano van het Filipijnse leger is de dood van Abu Rami een gevoelige klap voor Abu Sayyaf, dat door alle aanvallen van het leger al danig zou zijn verzwakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden