Filipijnen zien af van regeling voor schulden

De Filipijnen willen af van een schuldenregeling met de Club van Parijs, waarin de rijke industrielanden vertegenwoordigd zijn. Niet omdat de regeling onvoordelig zou zijn voor de Filipijnen, maar omdat het land meent zijn schulden ook zonder die regeling te kunnen aflossen....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Het land heeft deze ongebruikelijke stap genomen omdat het denkt zonder schuldenregeling gemakkelijker toegang te krijgen tot de internationale kapitaalmarkten. 'We verwachten dat deze mededeling de directe investeringen in ons land zal stimuleren', aldus een Filipijnse ambtenaar op het ministerie van Financiën.

De maatregel is des te verrassender omdat de Filipijnse peso de laatste weken behoorlijk onder druk staat. Het Mexicaanse debâcle is er de oorzaak van dat het Filipijnse handelstekort, vorig jaar aangegroeid tot 7,8 miljard dollar, met meer dan gebruikelijke argwaan wordt bekeken door analisten. De peso moest ook de afgelopen week weer terrein prijsgeven. De munt staat nu op 25,858 peso voor een dollar. In december was een dollar nog 23 peso's waard.

De totale schuld van de Filipijnen bedraagt ongeveer 40,2 miljard dollar, ofwel 63 procent van het bnp. Vorig jaar sloot het land een overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds over een herstelprogramma. Dit akkoord, volgens vertrouwd IMF-stramien, verplichtte het president Ramos streng te bezuinigen op de overheidsuitgaven, veel staatsondernemingen te privatiseren en het kapitaalverkeer te liberaliseren.

Het akkoord herstelde het vertrouwen van de internationale kapitaalmarkten in 's lands economie. Het aangaan van nieuwe kredieten werd mogelijk, en tevens konden de Filipijnen akkoorden sluiten met zijn voornaamste crediteuren, verenigd in de Club van Parijs. Deze overeenkomst, die nu dus door de Filipijnen is opgezegd, maakte uitstel van aflossing van rente en hoofdsom mogelijk. Daardoor kon het land vorig jaar 600 miljoen dollar besparen. Ook in de toekomst zal het land normaal aan zijn betalingsverplichtingen voldoen, zonder acht te slaan op eventuele schuldenovereenkomsten die eerder zijn afgesloten.

Volgens Filipijnse mededelingen was de opzegging vooral mogelijk doordat de toestroom van privaat kapitaal vorig jaar sneller groeide dan verwacht. Daardoor kwam de kapitaalbalans meer in evenwicht en kon ook de economie in een rapper tempo aantrekken. Vorig jaar groeide het bnp met naar schatting 4,3 procent, dit jaar zal dat ruim 5 procent zijn.

President Ramos is sinds 1992 aan de macht. Sindsdien heeft hij beperkingen op buitenlandse investeringen verminderd, zijn er geen restricties meer op de valutahandel en zijn verschillende monopolies ontmanteld. Volgende week (van 6 tot 8 maart) brengt Ramos een bezoek aan Nederland. Hij wordt vergezeld van onder anderen minister van handel Rizalino Navarro en ongeveer veertig ondernemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden