Filipijnen eisen dat Ramos in 1998 opstapt

Hoewel president Fidel Ramos het Filipijnse volk zaterdag nog verzekerde dat hij niet streeft naar een tweede ambtstermijn, zijn honderdduizenden inwoners van Manilla en andere steden zondag de straat opgegaan om te eisen dat hij zich houdt aan de Filipijnse grondwet....

AP, Reuter

MANILLA

Volgens de politie waren er in de hoofdstad een half miljoen mensen op de been, plus vierhonderdduizend in steden als Cebu, Bacalod en Cagayan de Oro. Veel kerken bleven zondag gesloten en hadden bussen afgehuurd om de parochianen naar de demonstraties te vervoeren. Een van de organisatoren van de betogingen tegen Ramos - een protestant - was het hoofd van de katholieke kerk in de Filipijnen, kardinaal Sin.

In een toespraak tot de demonstranten in Manilla toonde de kardinaal zich ingenomen met de verzekering van president Ramos dat hij zich niet zal laten herkiezen. 'Thans is er grote vreugde in onze harten', aldus Sin. 'Uit dankbaarheid bidden wij nu voor nationale verzoening.' Naast hem stond Ramos' voorgangster, Corazon Aquino, gekleed in de zelfde kleur geel waarin ze de 'volksmacht'-beweging tegen Ferdinand Marcos had aangevoerd. 'Wij willen de leiders van vandaag en van morgen op het hart binden dat wij hier zo vaak zullen komen als nodig is om hen eraan te herinneren dat zij de dienaren van het volk zijn, niet de meesters.'

Veel demonstranten gaven te kennen dat ze Ramos' verzekering dat hij geen tweede termijn ambieert niet helemaal vertrouwen. Ramos had de Filipijnen dan ook maanden in het ongewisse gelaten over zijn opvattingen over een initiatief van een groep aanhangers die actie voert om de grondwet te veranderen. Deze aanhangers vinden dat Ramos als president zoveel in gang heeft gezet om de Filipijnen eindelijk uit het politieke en economische slop te trekken, dat hij een kans verdient om zijn hervormingen af te maken.

'Ik ben niet beschikbaar voor herverkiezing - punt, uit, afgelopen', zei Ramos zaterdag, in een poging de demonstranten de wind uit de zeilen te nemen. In elk geval kwamen er zondag in Manilla maar half zoveel betogers opdagen als waarop de organisatoren hadden gehoopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden