Filipijnen doen het beter dan Nederland

AMSTERDAM De mate van welvaart in een land zegt niet automatisch iets over de gelijke behandeling van vrouwen en mannen....

Natalie Righton

Nog zo’n opvallende notering: Sri Lanka staat twaalfde op de Global Equality Index 2008 en doet het daarmee beter dan Groot-Brittannië (13). Lesotho (16) kent meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen dan Spanje (17).

Het World Economic Forum, een adviesorgaan dat jaarlijks bijeenkomsten van de zakenlieden, politici en intellectuelen organiseert, onderzoekt het verschil tussen mannen en vrouwen in hun deelname aan de arbeidsmarkt, inkomen, opleidingsniveau, politieke participatie en gezondheid. Het Forum baseert zich op cijfers van de Verenigde Naties.

De oorzaak van de hoge notering van sommige arme landen is vooral het grote aantal posities in politiek en bedrijfsleven dat wordt bezet door vrouwen. De Filipijnen hebben bijvoorbeeld een vrouwelijke president en relatief veel vrouwelijke parlementsleden. Ook in Sri Lanka is de politieke macht van vrouwen relatief groot. Ierland, geleid door president Mary McAleese, stond vorig jaar al op de negende plek, maar klom nog eens een tree door het toegenomen aantal vrouwelijke bestuurders in het bedrijfsleven.

Nederland is ook goed bezig; het steeg op de Global Equality Index naar de negende plaats, drie plaatsen hoger dan vorig jaar. De verbetering wordt vooral toegeschreven aan een groeiende deelname van vrouwen aan de politiek.

Meisjes en vrouwen hebben op de meeste plekken ter wereld gelijkheid met mannen bereikt op het gebied van toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, alfabetisering en overlevingskansen. Het probleem is vaak de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt en in de politiek. ‘Vrouwen zijn bijna net zo hoog opgeleid en gezond als mannen, maar als het om beslissingen nemen gaat, zijn ze nergens te vinden’, aldus Saadia Zahidi van het World Economic Forum.

Natalie Righton

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden