Files in Parijs verstopten mensenaders

De stakingsgolf die Frankrijk afgelopen december trof, heeft behalve veel ongemak ook onverwachte medische complicaties veroorzaakt. Het lamleggen van het openbaar vervoer in Parijs had tot gevolg dat het verkeer in de stad drie weken lang elke dag muurvast liep....

Twee medewerkers van het laboratorium voor hematologie en immunologie van het ziekenhuis Saint-Antoine in Parijs melden dat de openbaar-vervoerstaking niet alleen de verkeersaders van de stad verstopte, maar ook de aders van twee van hun collega's (The Lancet van 20 januari).

De laboranten, twee vrouwen van 47 en 49 jaar, die tijdens de veertien werkdagen dat de staking duurde, dagelijks tussen de vier en zeven uur noodgedwongen in hun auto doorbrachten, ontwikkelden allebei trombose in de benen. Vijf andere laboratorium-medewerkers, die lopend naar hun werk gingen, tijdelijk in een ander ziekenhuis werkten dan wel op vakantie waren, kregen geen trombose.

Toch liepen alle zeven theoretisch een even groot risico op trombose omdat ze allemaal drager waren van een erfelijke mutatie, de zogenoemde Factor V Leiden. Die afwijking verhoogt de kans op trombose in de (been)aderen met een factor vijf tot tien.

De Franse laboranten concluderen dat de mutatie misschien een noodzakelijke, maar zeker geen voldoende voorwaarde is om trombose te ontwikkelen. Niet iedere drager krijgt namelijk trombose. Lang stilzitten in beperkte ruimtes - zoals op intercontinentale vluchten in krappe stoelen - dragen er waarschijnlijk evenzeer toe bij dat zich bloedstolsels vormen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden