NieuwsFiledruk

Filedruk afgelopen zomer verder toegenomen

Het fileprobleem in Nederland is de afgelopen maanden verder toegenomen. Volgens de ANWB was de filedruk in het derde kwartaal van 2019 20 procent hoger dan vorig jaar. Dat heeft niet alleen te maken met het woon-werkverkeer.

Autoverkeer op de A67 bij Eindhoven.Beeld Foto ANP

‘De groei zit hem met name tussen de spitsen door. Men gaat meer overdag op pad’, aldus de woordvoerder van de ANWB. ‘Zo’n enorme toename, dat is echt bijzonder. Vroeger hadden we nog weleens een zomermiddag dat er nergens file was. Dat gebeurt nooit meer.’ Op sommige dagen was de drukte overdag tot wel 40 procent hoger dan vorig jaar. Het ging hierbij niet om woon-werkverkeer, maar juist om bijvoorbeeld strandgangers en dagjesmensen.

Het weer van de afgelopen zomer was relatief wisselvallig, wat ook leidde tot extra files. Ongelukken komen sowieso vaker voor bij slecht weer, maar er wordt ook onrustiger gereden wanneer het regent. Ook als er niets aan de hand is, zullen mensen sneller abrupt remmen als het regent. Dan ontstaan files vanzelf, zo stelt de ANWB.

Knelpunten buiten de Randstad

Daarnaast zouden dit jaar meer mensen de zomervakantie in Nederland hebben doorgebracht, in de verwachting dat de warme zomer van 2018 zich zou herhalen. Het NBTC Nipo, een onderzoeksbureau op het gebied van vakanties dat ieder voorjaar een meting doet van de buitenlandse vakantieplannen van Nederlanders, meldt dat het aantal vroege boekingen dit jaar inderdaad tegenviel. Hoeveel mensen uiteindelijk in Nederland vakantie hebben gevierd, is nog niet precies vast te stellen.

De files blijven niet beperkt tot de Randstad. In de provincie Brabant liggen ook twee knelpunten, op de A27 en de A58. Ook de hitte speelde daar afgelopen zomer een rol: in de laatste week van juli konden enkele bruggen niet meer dicht, waardoor lange files ontstonden.

Eerder berichtte de Volkskrant dat de filedruk in 2018 20 procent hoger was dan in 2017, en dat deze toename nauw verbonden is met de groei van de economie. Na de economische crisis van 2008 nam de filedruk steeds af, tot er in 2014 een omslag plaatsvond. Sinds 2014 zijn er in Nederland zo’n 7 procent meer voertuigen op de weg gekomen. Ook het totale aantal afgelegde kilometers neemt elk jaar toe. 

Nog drukker in oktober en november

Het komende kwartaal zal het nog drukker worden, voorspelt de ANWB: ‘In oktober en november is het altijd het drukst, zeker als het slecht weer wordt.’ Afgelopen dinsdag was het drukste ochtendspits ooit met 1.136 kilometer file. Dit was te danken aan het landelijke boerenprotest, waarbij de boeren met tractoren op de snelweg reden. De drukste avondspits was op 22 januari 2019, met 2.287 kilometer. Die werd veroorzaakt door zware sneeuwval.

Rekeningrijden:
De vraag dringt zich op wanneer de doorbraak rond het beprijzen van het autoverkeer zich aandient. De druk vanuit de samenleving is er allang. Lees hier verder over het rekeningrijden.

Eerder in 2019:
Verkeershinder steeg met 7 procent in het eerste kwartaal van 2019, meldde de ANWB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden