Filantroop tot zijn testament

Van bescheidenheid had Abraham van Leeuwen, alias Prince de Lignac, geen last. De kleurrijke multimiljonair, die zondag op 82-jarige leeftijd overleed in het Spaanse Malaga, leidde een uitbundig leven en was daar trots op....

ABRAHAM van Leeuwen pronkte graag met zijn rijkdom. 'Ik bewonder mijzelf', zei hij onlangs in een interview. 'Verder heel weinig mensen.' Hij liet zich veelvuldig voor societyrubrieken fotograferen op zijn kapitale jacht New Horizon L., een uiterst luxueus schip waarmee hij de wereldzeeën bevoer. En de Prince de Lignac gaf graag extravagante, zeer kostbare feesten. Toch lette hij naar eigen zeggen ook op de kleintjes: een overblijfsel van de armoe in zijn Rotterdamse jeugd.

Van Leeuwen werd in 1918 geboren als zoon van een borstelfabrikant. Zijn vader stierf snel na de geboorte van Abraham. Na de hbs ging hij de journalistiek in, eerst bij het Delfts Volksdagblad, later bij het Dagblad van Rotterdam.

Bij de laatste krant begon hij in 1938 met het schrijven van de taalcursussen waaraan hij zijn latere rijkdom te danken had.

De simpele, schriftelijke taallessen die Van Leeuwen fabriceerde, sloegen aan. In de naoorlogse topjaren werden soms zeventig- tot honderdduizend nieuwe leerlingen ingeschreven bij het Nederlands Taleninstituut. Vestigingen in tal van Europese landen volgden.

In 1958 verhuisde de Prince de Lignac, die zijn adellijke titel naar eigen zeggen verwierf via contacten in het Franse verzet, naar Cannes om vandaar zijn zakenimperium te bestieren.

Van Leeuwen besloot in 1980 zijn concern - inmiddels bezat hij ook uitgeverijen en postorderbedrijven - te verkopen. Naar schatting betaalde Vroom & Dreesmann 240 miljoen gulden voor het pakket.

Moeder van Leeuwen kon haar geluk niet op. 'Ze bleek nog huisnaaister te zijn geweest voor mevrouw Dreesmann en verdiende toen een gulden per dag', aldus Van Leeuwen. Inmiddels wordt zijn vermogen op een half miljard gulden geschat.

Met het geld kwam de faam. Van Leeuwen schreef boeken (Vecht voor je geluk, Bandjir, vuurstorm over Java), maakte een plaat met Ronnie Tober (Jij en ik in een bootje), weersprak hardnekkige geruchten over zijn schip als homoseksueel lustoord, en haalde het nieuws als filantroop. Hij schonk onder meer een ton aan de uitgewezen Turkse kleermaker Gümüs.

In zijn testament toont Van Leeuwen ook zijn onbaatzuchtige kant. Een deel van zijn vermogen gaat naar de man met wie hij veertig jaar leefde; een ander deel gaat naar een stichting die kindertehuizen en bejaardenwoningen in een gebouw moet onderbrengen. 'Op die manier hebben kinderen en pleeggrootouders er baat bij', aldus de prince in een recent interview.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden