Fijnzinnige combinatie van licht met pluisjes bekoort het publiek

Professionals en amateurs stuurden enthousiast hun beeldende kunst in voor de eerste ZomerExpo in Den Haag. In het Gemeentemuseum kozen bezoekers het mooiste werk.

PETER DE GRAAF

DEN HAAG - 'Kinderen zijn gefascineerd door de pluisjes van de paardenbloem, maar volwassenen kijken er niet meer naar om', zegt Ralph Nauta. 'Maar zet die pluisjes in een museum, en ze worden weer heel bijzonder gevonden.'

Met een installatie van echte paardenbloempluisjes en led-verlichting wonnen Nauta (32) en zijn partner Lonneke Gordijn (31) zaterdag de publieksprijs op de ZomerExpo 2011 in het Gemeentemuseum van Den Haag. De Amsterdamse kunstenaars zoeken een balans tussen technologie en natuur. 'Het is heel fijn handwerk gecombineerd met technologie', aldus Gordijn. 'Je haalt eerst de paardenbloempluisjes van hun steeltjes, die later één voor één met een pincet op de ledjes worden geplakt.'

De ZomerExpo 2011 is een zomertentoonstelling met open inschrijving, in navolging van de Summer Exhibition van de Royal Academy of Arts in Londen. Professionele en amateurkunstenaars konden maximaal drie kunstwerken insturen, in verschillende disciplines: van traditionele tekeningen tot moderne installatiekunst.

Het aanbod was zo overweldigend, dat de inschrijving vroegtijdig moest worden gesloten. In totaal waren er 2450 inzendingen.

De voorrondes vonden plaats bij Museum Belvédère in Heerenveen, SM's Stedelijk Museum in Den Bosch en de Westergasfabriek in Amsterdam. Een jury beoordeelde in een korte oogopslag alle kunstwerken die voorbijkwamen en selecteerde daaruit 250 werken die sinds begin juli in het Gemeentemuseum in Den Haag worden tentoongesteld.

Bezoekers van het museum konden hun stem uitbrengen op het kunstwerk dat in hun ogen het beste was. Dat konden ze tot vrijdag doen, door het nummer van het kunstwerk op het toegangskaartje te schrijven en in de stembus bij de uitgang te deponeren.

Uiteindelijk zijn 5386 stemmen uitgebracht, waarvan 379 ongeldig. Gordijn en Nauta kregen de meeste stemmen, en daarmee de publieksprijs van 10 duizend euro. 'Los van het geldbedrag is het heel eervol dat we door het publiek zijn gekozen', aldus Gordijn. 'Super', vindt Nauta. 'Ik heb gehoord dat we 404 stemmen hebben gekregen.'

De ZomerExpo 2011 Anoniem Gekozen, zoals de naam van de expositie voluit heet, heeft daarmee twee professionele kunstenaars als winnaar gekregen. De meeste deelnemers aan de zomertentoonstelling, die mede werd georganiseerd door de stichting ArtWorlds, waren professioneel kunstenaar. Slechts een enkeling noemde zichzelf amateurkunstenaar.

'Maar de grens tussen professionals en amateurs in de kunst, tusssen gevestigde en niet-gevestigde kunstenaars, is dun', onderstreept een woordvoerder van het Gemeentemuseum.

Gordijn en Nauta zijn beiden in 2005 afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Sindsdien verdienen ze als duo hun brood met vooral installatiekunst. 'We werken op het grensvlak van design en kunst', aldus Gordijn.

Ze worden vertegenwoordigd door een galerie in Londen en exposeren veel in het buitenland. In eigen land zijn ze minder actief. 'Nederlanders zijn vooral verzamelaars van gevestigde kunst', aldus Nauta. 'In Londen en New York gaan de mensen sneller voor vernieuwende kunst.'

Roman Abramovich, de steenrijke Russische eigenaar van de Engelese voetbalclub Chelsea, is de bekendste koper van hun werk. De Rus kocht in 2009 in Bazel een installatie, ook al met paardenbloempluisjes.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden