Fijnproeven in zuipstad

Leuven is een plek voor tomeloos bier zuipen. Maar de echte liefhebber komt ook aan bod. Over het mondgevoel van de Tumulus 800 en de Wolf 8.

Het vijfde streekbier van de avond, Broeder Jacob Bruin, tikt behoorlijk aan. Ook professor Freddy Delvaux heeft 't zitten. Hij komt nog goed uit zijn woorden, maar staat wankel op de benen. 'Beroepsmisvorming', lacht hij. Waarna hij bier zes savoureert, een Tumulus 800 van brouwerij De Kale Ridders. 'Hmm, prettig mondgevoel.'


We bevinden ons op een degustatie van Leuvense streekbieren, en Delvaux heeft het perfecte excuus om geen enkele ronde over te slaan. Hij is niet zomaar professor, maar bierprofessor. 'Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt', lacht hij, iets te luid. 'En ik neem mijn werk heel serieus.'


Bierprofessor? Dat kan alleen in Leuven, de Belgische studentenstad die zich al eeuwen beroemt op de langste toog en de grootste keelgaten van Europa. De kroegen op de befaamde Oude Markt hebben namen als De Rector, De Professor en Den Brosser (de spijbelaar), en jaarlijks worden hier een bierkoning en -koningin verkozen.


Delvaux' titel is pure ernst. De bierprofessor is hoofd van het Leuvense Centrum voor Mout- en Brouwwetenschappen. Hij analyseert bierstalen, verbetert brouwprocessen en proeft jaarlijks honderden bieren. 'Bier is veel complexer dan wijn', zegt hij trots. Kort door de bocht: wijn is niet veel meer dan een druif pletten en laten fermenteren, bier is een ingewikkelde transformatie van harde graankorrel tot goudhelder gerstenat. 'Bier kent ook veel meer verscheidenheid dan wijn', benadrukt de professor. 'Het verschil tussen een Merlot en een Sauvignon is veel kleiner dan dat tussen een zoet kriekbier en een zware, bittere tripel.' Om zijn argument kracht bij te zetten, wordt bier zeven geserveerd. Een Wolf 8 van brouwerij Lupus, een donker bier met chocolade in de bodem.


Bier is steeds meer een zaak van fijnproevers, en bierstad Leuven gaat daar graag in mee. Natuurlijk is de studentenstad nog steeds een ideale plaats om te zuipen en uit je bol te gaan. Op deze donderdagavond barst de Oude Markt - die fameuze langste toog, met in totaal 33 cafés - zowat uit zijn voegen. Er wordt gelachen, geflirt, gezopen; een snelkookpan van hormonen en alcohol tussen historische trapgevels.


Even verderop verzamelen de corpsballen - in Leuven: 'dikke nekken' - in het traditionele clubcafé In Den Boule. In dit pareltje van Belgische bierfolklore, vol vooroorlogse biermokken en foto's, voltrekken zich nog echte bacchanalen. 'Ik ben streng maar rechtvaardig', zegt uitbater Jacques Gielens. 'Ze mogen kotsen in de emmers tussen de barkrukken, maar niet op de vloer.'


Maar naast zuipstad profileert Leuven zich steeds meer als stad voor echte bierliefhebbers. Je kunt er een bezoek brengen aan de megabrouwerij Stella Artois, die allesbepalend was in de geschiedenis van Leuven, of aan de kleine huisbrouwerij Domus, de laatste van de ooit 42 Leuvense huisbrouwerijen. Je kunt er begeleide wandelingen maken langs opmerkelijke kroegen, of een culinaire rondleiding krijgen in stadsmuseum M.


Maar vooral kun je er de meest verfijnde bieren proeven, steeds vaker met bijbehorende gerechten. Volgens de zythologie, de opkomende studie van bier, kunnen biersmaken perfect gekoppeld worden aan eten. Zo gaat bitter bier goed samen met vette vis, en zoet bier met oude kaas. Dus experimenteren de Leuvense cafés met bapa's (bier-tapa's), beerbites en 'hapje-tapjes', en serveren de restaurants menu's met aangepaste bieren, in plaats van aangepaste wijnen.


Op de degustatie van streekbieren, in gezelschap van professor Delvaux, wordt duidelijk tot welke culinaire hoogstandjes dat kan leiden. De zachte Broeder Jacob Bruin past perfect bij een varkenswangetje met wortel, sinaasappel en koffie. De bittere Tumulus 800 versmelt met een Belgische kaasterrine, en de nootachtige Wolf 8 met een chocolade-munttaart.


'Bij veel gerechten is bier eigenlijk geschikter dan wijn', zegt Delvaux. En nog een belangrijk verschil: om bier te proeven, moet je het, in tegenstelling tot wijn, echt doorslikken. Als het laatste bier van de avond verschijnt, een magnumfles St-Feuillien, laat de bierprofessor zich dus met glazige blik nog een laatste keer inschenken. Alles voor de wetenschap.


NIET TE MISSEN

Voor fijnproevers:

't Vliegend Varken: bruine kroeg met uitgebreide collectie speciaalbieren.


Metafoor: rustig studentencafé, om de hoek van de Oude Markt, met uitmuntende bierkaart.


Domus: huisbrouwerij annex brasserie, waar de bieren Con Domus en Nostra Domus via een buis rechtstreeks uit de brouwerij in uw glas stromen.


Verschillende restaurants (o.a. d'Artagnan, Improvisio) en brasserieën (o.a. De Blauwe Schuit) serveren biermenu's


Zythos-bierfestival: grootste bierfestival van de Benelux, op 28 en 29 april in Leuven. Meer dan 400 Belgische bieren te proeven, vaak speciale of zeldzame brouwsels.


Voor studentikoze braspartijen:

Alle cafés op de Oude Markt: donderdagavond is topavond. In het weekend kan 'de langste toog van Europa' tamelijk leeg zijn, want dan verblijven de studenten bij hun ouders.


Rodins en Oriënt: voor wie de Oude Marktsfeer wil meepikken, maar het iets rustiger wil houden.


In Den Boule: clubcafé, waar gezopen wordt met respect voor traditie. Wildste avonden: maandag en dinsdag (dan hebben de studenten nog geld).


Voor nostalgici:

Gambrinus: drinken op stand in prachtig 19de-eeuws interieur, met zicht op de imposante Sint-Pieterskerk.


InDen Engel: oudste café (1395) van Leuven, tegenover het fenomenale stadhuis. Hier kregen de ambtenaren eeuwen geleden elke middag twee gratis pilsjes.


Marengo: echt volkscafé, restant van de ooit tachtig bruine kroegen in de Diestsestraat.


Meer info: www.leuvenbierstad.be


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden