Fijne ruzies

BART KOETSENRUIJTER

Au père tranquille heet het eetcafé waarin zich Un air de famille bijna in zijn geheel afspeelt. En het gezelschap dat zich er elke vrijdagavond verzamelt, gedraagt zich ook bijna als het gezin waarover die denkbeeldige vader waakt. Hoewel, waakt... er gaat nogal wat mis deze bijzondere avond, waarop de verjaardag gevierd wordt van Yolande, de extraverte en dansgrage echtgenote van zakenman Philippe, die weer een zoon is van de eigenares van het café, een weduwe die boven de zaak woont samen met haar andere zoon en diens echtgenote. Enfin, zo heeft iedereen wel iets met elkaar te maken en is er voldoende munitie voor een avond vol plezier, irritaties, melancholie en verdriet.

Un air de famille is, met uitzondering van de wat trage maar effectieve aanloop, een vrij letterlijke verfilming van een succesvol Frans toneelstuk. Regisseur Klapisch gebruikte de volledige cast die eerder het stuk opvoerde. Een risicovolle onderneming, zeker als je de eenheid van plaats ook nog eens handhaaft, maar het stoort geen moment. Klapisch vertrouwde terecht op de soms vlijmscherpe dialogen, stelde zich in zijn regie dienend op en slaagde er dankzij een slimme montage in zijn film geen moment toneel te laten worden.

Un air de famille (Cédric Klapisch, 1996)

TV 5, 21.00-22.50 uur (Nederlands ondertiteld).

Je hoort weleens dat het International Film Festival Rotterdam zo mainstream is geworden de laatste jaren. Vermoedelijk werd dat vijftien jaar geleden ook al geroepen. In 1998 was het uiterst toegankelijke Un air de famille een van de publieksfavorieten op het festival.

A Fish Called Wanda

(Charles Crichton, 1988) Tot klassieker uitgegroeide bijzonder aangename misdaadkomedie met een op dreef zijnde Jamie Lee Curtis en John Cleese als uiterst verleidelijke dievegge en aanvankelijk onberispelijke advocaat. En de bijrolspelers zijn zo mogelijk nog beter op dreef: Michael Palin, een stotterende vissenliefhebber en Kevin Kline, die een domme voormalige CIA-agent speelt. Gevieren beroven ze stuntelend banken en proberen ze elkaar er bovendien in te luizen, waarbij veel grappen betrekking hebben op de aloude strijd tussen Britten en Amerikanen.

Veronica, 20.30-22.40 uur.

Titanic

(James Cameron, 1997) 'Tegen de manier waarop ze in Hollywood een schip kunnen laten zinken kan geen ijsberg op', schreef de recensent van deze krant bij de première van James Camerons megalomane rampenfilm, die ondanks alle bedenkingen vooraf toch een immens succes werd en zijn ongekende budget van 200 miljoen dollar ruim drie keer terugverdiende. Met elf Oscars een niet te vermijden keuze in de Oscarweek.

RTL 8, 20.30-00.30 uur.

The Magdalene Sisters

(Peter Mullan, 2002) Elk land zijn katholiekenschandaal. En gezien de strengheid van het katholicisme in Ierland, viel te verwachten dat daarover een mooie film mogelijk was. The Magdalene Sisters van de katholiek opgevoede Schotse acteur Peter Mullan is meer dan dat. Het is een geweldige film, destijds bekroond met de Gouden Leeuw in Venetië. Over zogeheten onreine - verkrachte, ongewenst zwangere - vrouwen die opgesloten werden in kloosters en 12 uur per dag, 7 dagen per week, 52 weken per jaar moesten werken in de wasserij. Drie van hen komen in de film in opstand tegen hun onterechte lot. De strijd en ontberingen waartoe dat leidt zijn door Mullan openlijk en sec in beeld gebracht, gedragen door drie sterke hoofdrollen. De Osservatore Romano, het officiële orgaan van het Vaticaan, noemde de film 'een mislukte karikatuur, een wilde en rancuneuze provocatie'.

BBC 1, 00.35-02.30 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden