Fijnbesnaard

Het is een nogal idioot en ongeloofwaardig plan, dat van de Texaanse rancheigenaar Charles Farmer- een mooie rol van Billy Bob Thornton. Ooit werd hij getraind door NASA, maar tot een ruimtevlucht kwam het nooit: daarom bouwt hij nu zijn eigen raket in de schuur. Living the dream. Wie bereid is om met Farmer mee te dromen ziet een opmerkelijk fijnbesnaarde film, die ondanks zijn idiote uitgangspunt een mooi, soms zelfs oprecht ontroerend beeld schetst van een man die weigert zijn droom op te geven.

The Astronaut Farmer (Michael Polish, 2006)

ARD, 1.55-3.30 uur.

Deuce Bigalow: Male Gigolo

(Mike Mitchell, 1999) Smakeloze, uiterst platte komedie met de voormalige Saturday Night Live-komiek Rob Schneider als mannelijke gigolo, die wordt ingehuurd door een uiteenlopende verzameling maffe vrouwen. Dankzij hen leert hij dat zelfs de raarste en lelijkste vrouwen ook maar gewone mensen zijn. Een dubieuze les. Werd opgevolgd door Deuce Bigalow: European Gigolo, een al even beroerde hasj-, hoeren- en onderbroekenlol-comedy, waarin Scheider ditmaal op avontuur gaat in Amsterdam, en onder meer de Nederlandse acteurs Jeroen Krabbé en Hanna Verboom tegen het lijf loopt. 'Het is natuurlijk geen Shakespeare', zei Krabbé destijds tijdens de opnamen in de Volkskrant. Hij had gelijk.

Veronica, 20.30-22.10 uur.

Samba Traoré

(Idrissa Ouedraogo, 1992) Het is lang geleden sinds Idrissa Ouedraogo, nog altijd de bekendste filmmaker uit Burkina Faso, iets van zich liet horen. Met zijn derde film Tilaï (De wet) won hij de Grote Prijs tijdens het filmfestival van Cannes, en deze vierde, Samba Traoré, was goed voor de Zilveren Beer tijdens het filmfestival van Berlijn. Zijn laatste wapenfeit bestond uit een filmpje dat hij maakte voor de verzamelfilm 11'09''01 - September 11, waarvoor elf filmmakers een korte film maakten, geïnspireerd door de aanslagen op de Twin Towers. Dat is jammer, want Samba Traoré, dat destijds gewoon de Nederlandse bioscopen haalde, is een mooie film over een jongen die met een koffer vol geld terugkeert naar zijn dorp. Hij wordt onthaald als een held, opent een gezellig café en trouwt met de mooiste vrouw, maar krijgt gaandeweg steeds meer last van zijn geweten - echt eerlijk is hij immers niet aan het geld gekomen. Het verhaal is degelijk: het mooist is de lichtvoetige wijze waarop Ouedraogo een sfeerbeeld schetst van het dorp waarin hoofdrolspeler Samba leeft.

TV 5, 21.00-22.25 uur.

Gandhi

(Richard Attenborough, 1982) Enkele critici durfden tijdens het verschijnen van Gandhi in 1982 te beweren dat regisseur Attenborough met zijn speelfilm weliswaar de omvang en visuele grandeur van het werk van David Lean (Lawrence of Arabia, Doctor Zhivago) evenaarde, maar dat het hoofdpersonage Mahatma Gandhi, gespeeld door een donkergeschminkte Ben Kinsley, aan persoonlijkheid ontbrak (het filmpersonage dus, niet de historische figuur). Hij zou te veel fungeren als een poppetje in een omvangrijk geschiedenisverhaal en te weinig als mens van vlees en bloed. De acht Oscars die volgden (waaronder die voor Kinsley), en de bijbehorende filmklassiekerstatus bewezen het tegendeel, maar de kritiek prikkelt: in hoeverre is de vreedzame messias die zijn landgenoten bevrijdde van de koloniale Britten méér dan de man uit de geschiedenisboeken?

Arte, 1.00-4.05 uur.

Billy Bob Thornton

vertelt hoe we het naïef-romantische najagen van dromen in The Astronaut Farmer moeten plaatsen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden