Fijn zuurtje van de witte wijn

Voor een sauna is de keuken van Sanadome voortreffelijk, én caloriearm. Maar de bediening kan wel wat peper gebruiken...

Mac van Dinther

Waar zijn we?

Thermenbad Sanadome in Nijmegen.

Mooie sauna?

Het ligt eraan wat je zoekt. Sanadome is eigenlijk geen sauna, maar een badderbad. Ze hebben warme bronnenbaden en bubbelbaden met zuurstof (‘opwekkend’), dennen (‘verfrissend’), koolzuur (‘stimuleert de bloedsomloop’) en lavendel (‘rustgevend’). Een keertje zuurstof en een keer lavendel en je bent terug bij af. Daarna kun je drijven in een zoutbad met Dode Zee-effect en stomen met eucalyptus. De mintkamer van 65 graden is as hot as it gets. Ook anders: in Sanadome moet je badkleding aan. Dat brengt een iets ander publiek met zich mee. Meer (allochtone) jonge vrouwen, lijkt het. Misschien zijn die onzeker, of voelen ze zich begluurd in naaktsauna’s.

Hoe is het restaurant?

In het badgedeelte kun je simpel fourageren: broodjes, salades, schnitzel, friet. Maar Sanadome heeft de luxe van een echt restaurant omdat in het complex ook een hotel zit. Daarvoor moet je je wel aankleden. La Fontaine heet het restaurant, dat licht is ingericht: vloer van hout en travertin, witte wanden, witte leren stoelen, tafeltjes van donker hout en een golvende bank in paarstinten. De obers lopen in pak met stropdas, de serveersters hebben lange sloven voor.

Wat eten we?

De kok van Sanadome gebruikt veel biologische producten. Sommige gerechten zijn voorzien van een groen hartje. Dat staat voor ‘well-food’ – gerechten die passen in een caloriearm dieet. We eten groene salade met gefrituurd brickdeeg en artisjokken gegaard in witte wijn (164 kcal), met kruiden in de oven gegaarde biologische Shetlandzalm (667 kcal) en hangop met rood fruit (geen vermelding).

Smaakt het?

De salade is prima. Het is een soort pizza van een velletje knapperig filodeeg met daarop verschillende slasoorten, gehusseld in een lichte dressing. De stukjes artisjok hebben een fijn zuurtje meegekregen van het garen in wijn.

De zalm is bedekt met een heldergroene kruidenkorst en drijft in een plasje botersaus met dragon. Goedkope kweekzalm smaakt muf en modderig, deze niet. Hij is iets te lang gegaard, maar toch nog sappig. Er liggen beetgare groenten bij (snijboon, paprika, venkel) en een toefje puree met een korstje uit de oven.

Het dessert is een cocktailglas met saus van rode bessen en bramen op romige hangop. Op het fruit ligt ook nog een granité van limoen, maar die zit in de weg: zuur op zuur.

Inclusief brood, boter en een glas wijn hebben we naar schatting 1250 kilocalorieën binnen, de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een man (vrouwen mogen 500 minder).

Hoe is de bediening?

Die kan wel een rondje in het zuurstofbad gebruiken. Het gaat allemaal tergend traag: een kwartier voordat we zijn gespot, tien minuten om een wijnkaart te brengen en een half uur voor we het dessert kunnen bestellen. We staan een uur droog zonder dat iemand het opmerkt. Relaxed is prima, sloom is irritant.

Wat kost het?

53,50 euro per persoon. Niet goedkoop. Een dagkaart voor de sauna kost 23 euro (24,50 euro in het weekeinde).

Komen we terug?

Voor een sauna kun je in Sanadome voortreffelijk eten, voor een restaurant best goed. Moet je de bediening wegdenken.

Mac van Dinther

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden