Fijn wonen in Randstad nu nog fijner

Het verschil in aantrekkelijkheid van steden in de (noordelijke) Randstad en de rest van Nederland wordt steeds groter. Dit blijkt uit de jongste editie van de jaarlijks verschijnende Atlas voor Gemeenten, die vandaag wordt gepresenteerd.

UTRECHT - Amsterdam (steevast nummer 1), Utrecht (nummer 2), Amstelveen (3) en Haarlem (4) lopen verder uit op de rest, terwijl steden als Zwolle, Leeuwarden en Groningen de afgelopen jaren zijn gedaald op de ranglijst.


De onderzoekers bepalen met de Atlas sinds ruim vijfiten jaar jaarlijks hoe aantrekkelijk een stad wordt gevonden om in te wonen. Dat gebeurt op basis van criteria als bereikbaarheid van werk, cultureel aanbod en nabijheid van natuur. Ook veiligheid en de aanwezigheid van een universiteit of een historische binnenstad tellen mee.


In de toptien van aantrekkelijkste steden zijn Den Bosch (op plaats 5) en Nijmegen (7) de enige twee die niet in het westen van het land liggen. Wonen in de Randstad is, zeggen de onderzoekers, aantrekkelijker geworden omdat de huizenprijzen zijn gedaald en het aantal files is afgenomen. Ook willen steeds meer jongeren graag in de grote steden wonen. Amsterdam en Utrecht hebben bijvoorbeeld een relatief jonge en hoogopgeleide bevolking, en een groot aanbod aan banen in de regio. En Amstelveen wordt gezien als een goedkoper en rustiger alternatief voor Amsterdam.


Hoofdonderzoeker Gerard Marlet denkt dat het verschil tussen de Randstad en de rest de komende jaren verder zal groeien door de overheveling van veel zorgtaken naar de gemeenten. De gemeenten die veel werklozen, ouderen en zorgbehoevenden onder hun inwoners tellen, zijn dan in het nadeel. Door bijvoorbeeld de Participatiewet zal de gemeente Heerlen vanaf 2015 verantwoordelijk zijn voor het inkomen van 14 procent van alle 15- tot 64-jarigen, en Amstelveen slechts voor 3 procent van deze leeftijdsgroep, rekent de Atlas voor. En juist in de regio's waar de werkloosheid stijgt, is de kans om werk te vinden veelal kleiner.


De Volkskrant rekende eerder dit jaar uit in hoeverre gemeenten verschillen in bijvoorbeeld de hoeveelheid ouderen, werklozen en hulpbehoevenden en in financiële draagkracht. De nieuwe gemeentelijke taken zullen voor de Randstad gemakkelijker te dragen zijn dan voor armere regio's in het noorden, oosten en zuiden van het land.


De regio Rotterdam blijft achter in deze bloeiperiode van de Randstad, blijkt uit de lijstjes in de Atlas voor Gemeenten. Rotterdam (en Spijkenisse en Vlaardingen) staan er op veel fronten niet goed voor. Er wonen relatief veel laagopgeleiden met een zwakke sociaal-economische positie. Andere gemeenten die vaak onderaan staan zijn Emmen, Sittard-Geleen en Venlo.


Een opmerkelijk staatje in de Atlas van dit jaar is het verschil tussen de gemeenten in prestaties van niet-westerse allochtonen. In Maastricht, Emmen en Venlo heeft nauwelijks een kwart van deze groep de afgelopen vier jaar volledig gewerkt; in Purmerend, Spijkenisse en Haarlemmermeer is dit percentage het dubbele. Marlet: 'Ook allochtonen lijken meer kansen te krijgen in het westen van het land.'


Percentage van de 15- tot 64-jarigen waarvoor de gemeente Heerlen vanaf 2015 verantwoordelijk is; voor Amstelveen is dat percentage: 3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden