Fijn, een washandje om je mee af te drogen

Vrouwen drinken hun koffiekopje niet helemaal leeg omdat de koffie op de bodem altijd koud is. En: sommige slimme mannen gebruiken wél washandjes....

Er ligt nog de kwestie van Reinoud Dirksen (38 jaar, Rhenen): waarom juist vrouwen met koffiedrinken nooit tot op de bodem gaan. Reinoud telt er vele van in zijn directe omgeving. Zabia El Kadari en haar collega's van verpleeghuis Isala in Zwolle reageren opgelucht. Eindelijk hebben ze ook eens een sluitend antwoord op een van de vele grote m/v-raadselen in deze rubriek. Zabia doet namelijk altijd suiker in de koffie zonder erbij na te denken. Pas als ze haar kopje bijna op heeft, weet ze weer dat ze er eigenlijk mee wil stoppen, met koffie-met-suiker. Ze is dan sterk, en kapt er ook onmiddellijk mee.

Liza Wursten (28, Zoetermeer) weet dat je niet kunt praten en koffiedrinken tegelijk. Zij praat liever wat langer door. Gevolg: koffie koud. En dat lust ze niet. Ageeth van Nugteren heeft het met koffie én met soep. Zij praat ook veel tussen het drinken door, maar er is meer aan de hand, denkt ze. Zij veronderstelt dat mannen sneller aan hete drank kunnen beginnen omdat zij fysiologisch anders in elkaar steken. Maar misschien praten mannen gewoon minder?

Wouter Mensink (58, Wehe-Den Hoorn) meent dat we hier helemaal geen m/v-probleem aan de knikker hebben. Veel mensen leren namelijk al vroeg dat de meeste bodempjes van drankjes vies kunnen wezen.

Denk behalve koffie aan wijn, of aan een kopje thee waarin een restje suiker is blijven zitten. Je ontwikkelt, als het goed is, vanzelf een afweermechanisme om tot de laatste drup te willen gaan. Maar er zijn ook kinderen, mannen en vrouwen bij wie dat afweermechanisme achterwege blijft. Wat er dan gebeurt, staat in het boek Traumatic experiences of children which may lead to murder van J.R. Cambell. Beweert Wouter.

Michiel Heitmeijer (44) schrijft dat hij wél een man is die zich met een washandje wast. Nou ja, wast: hij droogt zich na het douchen eerst af met een washandje, alvorens hij de handdoek erbij neemt. 'Zo maak je de handdoek niet al te nat', moeten we maar begrijpen. En het is geen strikt persoonlijke eigenaardigheid van Michiel, zo blijkt wel uit de post. Ook Jan Kunst (58, Wageningen) vindt al te natte handdoeken zonde en grijpt voor het afdrogen van zijn body eerst naar het washandje.

Anneke de Jong-De Vries vraagt zich openhartig af of zij met de enige echte vent getrouwd is die zich ook echt met een washandje wast. Dat doet haar meneer De Jong namelijk. 'Hoewel ik mij hier al meer

dertig jaar over verbaas, is hij

er niet van af te brengen. Hij vindt het prettig tijdens het douchen zich hiermee ”af te

rossen”, zoals hij het zelf noemt.'

Jef Martens (22, Enschede) heeft het nog gekker meegemaakt. Die komt uit een washandjesgezin dat niet zonder dit geliefde badkamer-accessoire kan. Toen ze met de familie op vakantie waren in Boedapest en vader en moeder tot de ontdekking kwamen dat ze de washandjes waren vergeten van huis mee te nemen, zijn er serieuze pogingen in het werk gesteld washandjes te kopen in Honga rije. Maar die hebben ze daar helemaal niet!

Voor Jef was het een doorslaggevende ervaring. Hij gebruikte in Boedapest voor het eerst zijn blote handen onder de douche, en het werkte. Sindsdien heeft hij 'deze dingen nooit meer gebruikt'. En, óók niet onbelangrijk: 'Zo heb je ook niet meer de kans om ze te vergeten of te verliezen'.

Waarom zijn er eigenlijk helemaal geen washandjes in Hongarije? Of in welk buitenland of welk hotel dan ook? Everdien Hoek vraagt zich al d'r hele volwassen leven ('zo'n dertig jaar') af hoe buitenlandse vrouwen en vrouwelijke hotelgasten zich zonder washandje van onderen schoonmaken, want 'water wil nu eenmaal niet omhoog vallen'. Zij heeft in alle ernst nooit begrepen hoe washandloze vrouwen hierbij te werk gegaan. 'Is mij soms iets ontgaan?'

De komende weken tobben we verder over verdwenen sokken en slipjes vouwen.

En: vrouwen die de achternaam van hun ex aanhouden, vertellen waarom.

U kunt ook reageren op de nieuwe kwestie van Madeleine Rutten (28, Maarssen), die wil weten waarom achteruitparkerende mannen altijd de passagiersstoel omhelzen als ze toch drie spiegels hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden