Fijn de vijand in de ogen kijken

Bij de natuurorganisaties kunnen ze zijn bloed wel drinken, maar Henk Bleker nodigt ze allemaal uit. Hij een natuurbarbaar? Welnee, hij is dol op al die beestjes en plantjes.

DEN HAAG - Henk Bleker

Nu hij steevast wordt afgeschilderd als een natuurbarbaar is het tijd dat het beeld wordt bijgesteld. Henk Bleker (58) laat de vingers van de ene hand tussen die van de andere glijden, de oogopslag is van de schuldbewuste, de toon die van de gekwelde zielenherder: 'Het kan zo zijn dat ik dat beeld zelf oproep. Bij Henk Bleker is het economie voorop. En dan een tijd niks. Ik begrijp dat mensen dat gevoel hebben. Ik begrijp dat.'


Wat is het toch fijn om de vermeende vijand eens recht in de ogen te kijken, vindt de staatssecretaris. De verzuchting komt tijdens een wonderlijke bijeenkomst in de foyer van zijn ministerie: in aanwezigheid van de pers gaat Henk Bleker van gedachten wisselen over de nieuwe Wet Natuur met mensen die zijn bloed wel kunnen drinken.


Ze zijn er allemaal, zij die Bleker als de verbeelding van het kwaad beschouwen. Vogelbescherming, Natuurmonumenten, de Vlinderstichting, Faunabescherming. Zelfs Das & Boom! Die had zichzelf ten grave gedragen, maar sinds Bleker aan het roer zit was daar plots de wederopstanding. Niemand weet zich veilig, ook de das niet.


'Heeft hij helemaal zelf geïnitieerd', zegt de woordvoerder van Bleker niet zonder trots over de bijeenkomst. 'Het is tijd voor apaiseren.' En inderdaad heeft de bewindsman het laatste jaar de gemoederen nogal bezig gehouden. Zijn natuurbeleid wekt bij velen bloeddorst op.


Zoals bij de provincies, die straks verantwoordelijk zijn voor natuur, maar wel met 600 miljoen minder budget. En bij tal van organisaties die vinden dat zijn Wet Natuur, waarin wordt vastgelegd wat en hoe van de natuur bescherming verdient, geen enkele ambitie uitstraalt. Allemaal heeft Bleker ze op de kast weten te jagen, vrij naar het motto van de dichter Willem Kloos: 'De natuur is zeer mooi, maar je moet er wel wat te drinken bij hebben.'


Dus verschijnen er straks allemaal pannenkoekenhuizen en andere uitspanningen in natuurgebieden, vrezen de vijanden. Die helemaal geen vijanden zijn, probeert de staatssecretaris deze middag hardnekkig duidelijk te maken. 'Mensen, we zijn allemaal bezig voor de natuur!'


Dit is het voornemen van Henk Bleker voor het nieuwe jaar: goed over het voetlicht krijgen dat ook hij dol is op al die bomen, plantjes en beestjes.


Zijn concept voor een nieuwe Wet Natuur lokte tijdens een consultatieronde 11 duizend internetreacties uit. Meest boze, maar daar gaat het nu even niet om, beklemtoont Bleker. Er worden in de foyer van zijn ministerie indrukwekkend dikke ordners met schriftelijke reacties op zijn plan getoond, maar ook die illustreren weer eens de boodschap. Mensen, wat zijn we allemaal met de natuur begaan.


Hoezo wil hij toestaan dat er straks onbeperkt op ganzen mag worden gejaagd? Wisten we dat de dochter van de hobby-ponyfokker uit Vlagtwedde al drie jaar verhalen schrijft over ganzen? In streektaal.


De zaal hoort het allemaal in verwarring aan. Wil toch even graag de eigen puntjes scoren. Over de wel heel rigoureuze manier waarop Bleker allerlei beschermende maatregelen voor plant en dier wil versoepelen annex afschaffen. De staatssecretaris is een en al welwillendheid. In de hem vertrouwde kringen van agrariërs spreekt hij vaak van 'elitenatuur' en 'natuur waar paaltjes omheen staan'. Hier is de toon een heel andere: 'De wet ligt nog op de tekentafel. We kunnen nog van alles aanpassen voordat het concept naar de Raad van State gaat. Uw inbreng is uiterst waardevol.


'Had ik de wet maar niet Wet Natuur maar Nieuwe Wet Natuurbescherming genoemd', vertrouwt Bleker zijn gehoor berouwvol toe. Dat kan toch, hij ligt nog op de tekentafel? Bleker zwijgt maar de twinkelende oogjes zeggen: 'Kijk, dát is nou constructief meedenken.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden