FIJN DAT ER VEEL ANGST WEG IS

Lidwina van Boxtel-Witlox is geboren in 'de tweede maand van 1914' en woont tegenover de kerk in een Brabants Dommel-dorpje....

'Tegenwoordig zijn ze al verveeld als ze gaan trouwen. Ze liggen de hele dag met elkaar in bed. Dat was er bij ons niet bij. Je werkte de hele week en alleen op zondag zag je mekaar. Verder niks. Ik ben in 1945 getrouwd, nadat we elf jaar verkering hadden gehad. Het kwam niet in ons hoofd op om van alles vast te proberen. Dan hoef je ook niet meer te trouwen. Dan heb je alles al gehad.

'De pastoor komt wel eens langs om te buurten. Vroeger was je er bang voor hè, voor de pastoor, de priester en de paus. Daar durfde je niet tegenin gaan. Vroeger kwamen ze wel langs om te zeggen: ''Komt er niet weer eens een kleine?'' Ik zou nu zeggen: dat maken wij wel uit, daar hoeft hij zich niet mee te bemoeien. Het is fijn dat er veel angst weg is. Maar de kinderen zijn wel erg de baas. Ze luisteren veel minder.

'Wat goed geweest is, kan nooit slecht terugkomen, zeg ik altijd maar. Ik ben niet bang voor de dood. Ik denk nooit na of ik in de hemel kom. Soms ben je 's avonds eenzaam, maar dat hoort erbij. 's Zondags komen altijd wel kinderen en kleinkinderen langs. Ze kunnen natuurlijk nooit allemaal, ze moeten sporten, of weet ik wat.

'De tien geboden, die weet ik niet meer. Gij zult niet doden, niet stelen, niet echtbreken. Eerlijk duurt het langst. Als je een fles wijn te weinig betaald hebt, breng ik hem terug. Dat is vanzelf. De doodstraf mag niet. Je mag geen oordeel hebben over een ander, dat is aan Onze-Lieve-Heer. Op de boerderij worden geen dieren mishandeld. Je mag ze wel doden, anders aten we geen vlees. Maar 't is wel een moeilijk punt.

'Het zakt allemaal wel af, het geloof in de wereld. De mensen hebben geen houvast en geen verplichtingen meer. Ik zeg niet dat ongelovigen slechte mensen zijn. Ze staan zo voor je klaar. De geestelijken doen er genoeg aan. Alleen: die 't moeten horen, zijn er niet. Daarom ga ik maar wat extra naar de overkant, dan bid ik wat voor de anderen. Rozenkrans, rozenhoedje, 't Lof, ik ben vergeten hoe het allemaal zit. Ik heb geen kerkboek meer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.