'Fiieeet, fiieeet', piepfluit de opgewonden buurman

Dag in Dag uit heeft een gorilla geadopteerd. Binti woont samen met Cindy, Dafina en Ivo in de Amsterdamse dierentuin Artis....

Het is iets voor vieren, verzorger Sandra strooit de laatste maaltijd van deze dag op de grond. Daar zijn Dafina en Binti. Het is dat ze naar buiten moeten voor hun groenten, maar liever bleven ze binnen. Ze spieden als inbrekers om zich heen, verzamelen wat lekkers, en trekken zich terug zodra Ivo zich laat zien.

Vanaf een bankje voor het hok is het goed te volgen. Toch verslapt de aandacht. Of liever: die richt zich op iets anders. De gorilla's hebben weer buitenburen. Van de winter was er geen beest te bekennen in het aangrenzende terrein. Vlakbij het bankje, net achter het bordje met de tekst 'Pas op! Schrikdraad!', scharrelt nu een Maleisische tapir.

Onlangs stonden er wat jongetjes voor het lege hok. Een van hen zei stoer: 'Kijk, hier woont de tapir. Die heeft een hele, grote. . . LUL!' Omdat zijn vrienden niet echt reageerden, herhaalde hij zijn opmerking nog een keer of drie. Het sloeg niet aan.

Dat is ook wel logisch; tapirs vallen eerder op door hun slurf. De hoefdieren, zwart met een witte zadel-achtige vlek, zien er bepaald niet alledaags uit. 'Tapirs zijn middelgrote, zwaargebouwde dieren met een vrij dikke huid en een tot een kort en beweeglijk slurfje uitgegroeide neus plus bovenlip, waarmee het voedsel gegrepen wordt en fluitende geluiden geproduceerd worden', aldus de Grote Winkler Prins.

Die vogelgeluiden vielen ook zonder encyclopedie wel op. Al snel wordt duidelijk dat de tapir niet alleen is. Het mannetje draaft in opgewonden toestand continu achter een vrouwtje aan. 'Fiieeet, fiieeet', doet hij. Zijn prooi lokt hem mee in het water van hun zwembadje. Het geluid stopt, maar de afkoeling duurt niet lang. De achtervolging gaat maar door, binnen een halfuur storten de twee zich zeker vier keer in bad.

Ook binnen in het gorillahuis is het tapir-gepiepfluit te horen. Het wordt vast een onrustige nacht voor de apen. Hopelijk dienen de tapirs als insprirerend voorbeeld. De encyclopedie: 'In dierentuinen zijn tapirs goed te houden en zij planten zich daar ook vlot voort.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden