FIFA schorst Maradona na bewezen dopegebruik

Een opwekkend cocktailtje, genuttigd voor de WK-wedstrijd tegen Nigeria, is Diego Armando Maradona noodlottig geworden. Het spul werd bij een dopingcontrole na het door Argentinië gewonnen duel (21) in zijn urine aangetroffen, waarna de wereldvoetbalbond (FIFA) besloot de Argentijnse vedette op jaren (33) met onmiddellijke ingang voorlopig te schorsen....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

In de geschiedenis van het WK voetbal waren tot de dag van gisteren twee spelers wegens gebruik van ongeoorloofde middelen uitgesloten. In 1974 (Duitsland) overkwam dat de Haïtiaan Ernest JeanJoseph en vier jaar later, in Argentinië, de Schotse vleugelspeler Willie Johnston.

Maradona's cocktail bevatte als hoofdbestanddeel efedrine en daarnaast nog vier vergelijkbare stoffen. Maradona zei dat hij het spul te goeder trouw en na overleg met zijn privé-arts tot zich had genomen ter bestrijding van een opgelopen verkoudheid. De FIFA nam deze verklaring gisteren voor kennisgeving aan. Ook de Argentijnse voetbalbond hechtte geen geloof aan Maradona's bewering en legde de sterspeler nog vóór de uitspraak van de FIFA een schorsing op.

Efedrine staat al sinds jaar en dag op de dopinglijsten van het IOC en de Internationale Wielerunie. De stof wordt gerekend tot de klasse van de sympathicomimetica, stoffen die inwerken op het autonome (of onwillekeurige) zenuwstelsel. Het belangrijkste opwekkende effect van efedrine is dat het middel de kracht en de frequentie van de hartslag vergroot en de bloedvaten in de spieren verwijdt.

In de jaren twintig werd efedrine geïsoleerd uit de in China al eeuwen voor onze jaartelling bekende geneeskrachtige plant Ephedra vulgaris (of sinica). Het maakte naam als middel voor astma-patiënten, doordat het de luchtwegvernauwing die bij een astma-aanval optreedt, kan opheffen.

Nadeel van efedrine was echter dat het ook veel ongewenste bijwerkingen had. Sinds de komst van specifieker werkende luchtwegverwijders is efedrine voor astma-patiënten een achterhaald middel.

Efedrine wordt nog wel verwerkt in neusdruppels, maar ook daar geldt het als middel van tweede keus bij verkoudheid of voor een verstopte neus. Wordt een sporter bij controle betrapt op efedrine, dan ligt de verdenking van opzettelijke doping wel erg voor de hand. Medische redenen voor efedrine-gebruik zijn er niet, zeker niet voor een topsporter.

In Argentinië wordt efedrine gewoon bij de drogist verkocht, zei de advocaat van de Argentijnse voetbalbond Agricol de Bianchetti donderdag in Dallas. Hij zei dat het een 'strikt persoonlijke beslissing' van Maradona was om het middel in te nemen.

Met de schorsing lijkt een even abrupt als controversioneel einde gekomen aan de illustere, maar tevens bijzonder grillige loopbaan van een van de grootste voetbalvedetten van zijn generatie. De cocaïnesnuiver van weleer was juist een eind op weg naar zijn ultieme doel: Argentinië een nieuwe wereldtitel bezorgen.

Nog één keer wilde Maradona zijn land leiden in de strijd om de wereldtitel. Hij ging vorig jaar weer trainen en raakte, misschien ook wel geholpen door medicijnen, vijftien kilogram overtollig gewicht kwijt. Hij schoot Argentinië te hulp in de beslissingswedstrijden tegen Australië (noodzakelijk geworden na een fiasco tegen Colombia, dat met 5-0 won) en meldde zich in maart weer voor de aanloop naar het toernooi in de Verenigde Staten.

In de oefenwedstrijden was Maradona nog geen schim van vroeger. Hij sjokte doelloos rond zonder al te veel te kunnen bijdragen aan de prestaties van zijn team. Toch hield coach Alfio Basile vertrouwen in zijn gladiator, die nieuw leven in de aanval kon brengen.

Eenmaal in de eindronde liet Maradona zowaar tegen Griekenland en Nigeria zien dat er nog rekening met hem moest worden gehouden. Voor het vertrek naar Dallas voor de laatste groepswedstrijd tegen Bulgarije toonde hij zich nog uiterst optimistisch. 'Als Argentinië in vorm blijft, kan het de mensen thuis zielsgelukkig maken', zei hij.

Op de campus van het Babson College in Boston werkte Maradona hard aan zijn conditie met zijn privétrainer Fernando Signorini. Dinsdag en woensdag bracht hij geruime tijd door op een lopende band om zijn snelheid te testen. 'Ik haalde negentien kilometer per uur', zei Maradona vol trots. 'Deze trainingen geven me een soepelheid die ik lange tijd niet heb gevoeld.'

Het alledaagse leven in Argentinië werd gisteren bruusk verstoord door de tijding dat 'Pibe de Oro' weer eens was 'gepakt'. De Argentijnen reageerden met een mengeling van woede, trleurstelling en vooral hulpeloosheid.

'Ze hebben hem erin geluisd', zei een jongeman die op straat werd geïnterviewd voor de televisie. 'Ze' zijn de officials van de FIFA, de Braziliaan Joao Havelange voorop. Kanaal 13, het tv-station dat Maradona exclusief onder contract heeft, zond naast vraaggesprekken over de affaire en steunbetuigingen video-clips uit met de heldendaden van Maradona op de velden.

President Carlos Menem, die ooit aan de zijde van Maradona een liefdadigheidswedstrijd speelde, onthield zich van commentaar. De minister van Binnenlandse Zaken, Carlos Ruckauf, niet. Hij riep op Maradona met rust te laten. 'Maradona is erin geslaagd zijn leven te beteren na het cocaïneschandaal in 1991. Het is absoluut onverantwoord als men zich nu weer tegen hem keert.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden