FIFA in actie voor spelers met hoofdletsel

Voetballers die na een kopduel, een botsing of een elleboogstoot bewusteloos raken, mogen niet meer door de verzorger met een natte spons worden opgelapt....

De wereldvoetbalbond neemt daarmee de aanbevelingen over van neuro-psycholoog dr. Erik Matser, verbonden aan het St. Annaziekenhuis in Geldrop. Matser doet al jaren onderzoek naar het voorkomen van hoofdletsel in de voetbalsport.

Matser presenteert de nieuwe richtlijn tijdens het symposium Science on Soccer dat komende vrijdag onder auspiciën van de FIFA in de RAI Amsterdam wordt georganiseerd.

Matser promoveerde vorig jaar op een neuropsychologisch onderzoek onder voetballers. Hij concludeert dat de helft van hen tijdens hun carrière een of meer hersenschuddingen oploopt. Van de profs krijgt 20 procent zelfs eens per seizoen hersenletsel tengevolge van botsingen of elleboogstoten tegen het hoofd.

Zo raakte Bayern München-doelman Oliver Kahn onlangs in de halve finale van de Champions League na een duel om de bal buiten bewustzijn. Zijn ploeggenoot Kuffour paste in paniek mond-op-mondbeademing toe. Kahn speelde de wedstrijd gewoon uit en kreeg nog twee keer een forse dreun te verwerken.

Als aangeslagen spelers kort na de eerste botsing een nieuwe klap op het hoofd krijgen, worden de klachten ernstiger en langduriger, zegt Matser. Zij lijden dan vooral aan geheugenverlies en hebben problemen met plannen. Aan het begin van dit seizoen bekende AZ-speler Max Huiberts na een reeks hoofdblessures problemen te hebben met zijn geheugen. Huiberts doet vrijdag op het FIFA-congres zijn verhaal.

De FIFA wil met het protocol spelers beschermen. De hersenfuncties van aangeslagen spelers moeten voortaan eerst volledig herstellen, waarna verplicht nog eens zeven dagen rust moet worden gehouden. De speler mag in die periode van rust wel aan loop- of krachttraining doen.

Matser wil nader onderzoek doen onder oudere voormalige (prof)voetballers om het verband te bestuderen tussen hersenletsel en beginnende dementie. Uit de literatuur blijkt dat dat hersenletsel op jonge leeftijd de hersenfuncties op latere leeftijd nadelig kan beïnvloeden. Hersenletsel kan leiden tot het ontstaan van mild cognitive impairment (mci), een milde afname van het denkvermogen.

Onderzoek toont aan dat bij 50 tot 80 procent van de mensen met mci die ouder zijn dan zestig jaar binnen vijf tot zeven jaar de hersenfuncties zodanig afnemen dat van dementie kan worden gesproken.

Uit internationaal onderzoek onder voetballers en American football-spelers blijkt dat een enkele hersenschudding bij eenderde van de spelers tot mci kan leiden. Meer hersenschuddingen vergroten de kans op mci.

Het verband tussen hersenletsel bij sport, het ontstaan van mci en het ontwikkelen van dementie op oudere leeftijd is nog flinterdun, erkent Matser. 'Maar het lijkt een gegeven dat deze problemen in de sportgeneeskunde meer aandacht behoeven dan ze nu krijgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden