FIFA beslist over lot van trage speelstad WK voetbal

De FIFA hoopt een pagina om te slaan in het hoofdpijndossier waarop het WK in Brazilië steeds meer begint te lijken. De wereldvoetbalbond beslist vandaag of speelstad Curitiba voldoende zijn best doet om in te lopen op de vertraagde bouw van het eigen stadion, waar in juni vier groepswedstrijden worden gespeeld.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

AMSTERDAM - Als de FIFA niet tevreden is over de voortgang, dan kan de bond het zuidelijk gelegen Curitiba buitenspel zetten. De vier WK-duels, met onder meer Australië - Spanje in de groep van Nederland, worden dan verplaatst. Porto Alegre, Rio de Janeiro, São Paulo en Belo Horizonte gelden als alternatieven. Alle zijn al speelstad bij het WK.

Dat de deadline vandaag verstrijkt, is geen toeval. Secretaris-generaal Jerome Valcke, bij de FIFA belast met de WK-portefeuille, is in Brazilië voor een zoveelste inspectie. Hij slaat Curitiba over, maar doet wel Manaus, Brasilia en Porto Alegre aan.

De FIFA wil het dossier-Curitiba sluiten omdat de bond later deze week met alle 32 deelnemende landen over het toernooi vergadert. Wereldkampioen Spanje heeft voor Curitiba gekozen als uitvalsbasis tijdens het WK.

De staat waarin de stad ligt, zegt de situatie onder controle te hebben. De regering van Parana vroeg onlangs een lening van 73 miljoen euro aan bij een bank die eigendom is van de overheid. Met dat geld worden extra bouwvakkers ingehuurd, om zo de FIFA van de goede wil te overtuigen.

Het schrappen van Curitiba als speelstad ligt niet voor de hand, ook vanwege de publicitaire schade voor de FIFA. Maar niets is uitgesloten, nu de WK-organisatie met steeds meer chaos gepaard gaat en al zo veel deadlines zijn overschreden.

Ondanks de toezegging van Brazilië dat het land eind vorig jaar speelklaar zou zijn, moeten vijf van de twaalf voetbalstadions nog worden opgeleverd. De nieuw te bouwen Arena de São Paulo is volgens de laatste berichten in april pas klaar, twee maanden voordat Brazilië en Kroatië daar het WK aftrappen.

De Arena Pantanal in Cuiabá is mogelijk onherstelbaar beschadigd door een brand in oktober. In Manaus dreigen stadionbouwers met een staking, omdat ze onderbetaald zeggen te worden. In de amazonestad vond onlangs een derde bouwvakker de dood. Ook rond andere stadions zijn slachtoffers te betreuren geweest.

Andere speelsteden zijn verwikkeld in ruzies met de FIFA of onderling gekissebis. Recife heeft de toorn van de wereldvoetbalbond gewekt, nu die stad weigert om tijdens het WK grote televisieschermen neer te zetten waarop fans de wedstrijden gratis kunnen zien.

De FIFA ziet zulke Fan Fests als een geste naar het volk, hoewel lokale verkopers uit de supporterszone worden geweerd en zo niets verdienen. In Porto Alegre soebatten lokale bestuurders al wie er zal opdraaien voor de 9,5 miljoen dollar aan kosten voor tijdelijke faciliteiten rond het stadion.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden