Fietser kan schadeformulier eindelijk digitaal invullen

Fietsers die tegen een paaltje botsen, kunnen voortaan hun schade melden in een mobiele applicatie van het Verbond van Verzekeraars en de politie. De MobielSchadeMelden-app bestaat al sinds 2012 voor automobilisten, maar sinds deze maand kunnen alle verkeersdeelnemers hun schade kenbaar maken - ook mensen te paard, met een scootmobiel of op skates.

Het Verbond 'lanceerde' de app dinsdag nog een keer. Zo hopen de verzekeraars de 'ongevallenregistratie een impuls te geven' en op de lange termijn het 'gebruiksonvriendelijke' Europees Schadeformulier overbodig te maken. Hoge ambities voor een applicatie die vorig jaar voor maar zesduizend schademeldingen werd gebruikt, terwijl de verzekeraars in totaal pakweg één miljoen autoschademeldingen ontvingen. De app is gebruiksvriendelijker volgens de verzekeraars omdat veel gegevens automatisch worden ingevuld en de tekeningen zijn vervangen door foto's.

Tot nu toe worden ongevallen alleen geregistreerd via schademeldingen bij de verzekeraar en via de politie. Maar verzekeraars registreren meestal alleen de schade, niet waar het ongeval plaatsvond - laat staan wat de oorzaak was. De politie komt vaak alleen af op ernstige ongevallen, maar ook dan laat de registratie van de toedracht in veel gevallen te wensen over, aldus onderzoeksmanager Henk Stipdonk van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

De registratie van ongevallen geeft inzicht in verkeersknelpunten die anders onopgemerkt blijven. Rijkswaterstaat, de ANWB en de SWOV hopen het 'gapende gat' in de kennis over verkeersproblemen te dichten. Via de app hoopt Stipdonk inzicht te krijgen in al die ongevallen waar de politie niet bij wordt gehaald. Want als er iets wordt vastgelegd over de toedracht van een ongeluk, dan nog zijn dat vrijwel altijd ongevallen waarbij auto's betrokken zijn of andere motorvoertuigen.

Met de informatie over fietsongelukken zonder betrokkenheid van een auto is het rampzalig gesteld, zegt Stipdonk. Terwijl het aantal gewonde fietsers in deze categorie de laatste tien jaar nagenoeg is verdubbeld. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die met de fiets op elkaar botsen of een lelijke smak maken doordat ze vastlopen in de zachte berm van een slecht bijgehouden fietspad.

Bij verhaalbare schade heeft een verzekerde baat bij de app. In alle andere gevallen valt te hopen dat mensen het bestaan ervan kennen en de moeite nemen de app in te vullen. Stipdonk maakt zich daar geen illusies over. Iemand die net met zijn hoofd op de stoep is gevallen, zal niet snel zijn mobiele telefoon pakken voor een schadeformulier. 'Misschien vult de partner van een slachtoffer de app in of heeft een slachtoffer er tijd voor in het ziekenhuis. Voor wie wil, is er nu eindelijke een digitale oplossing. Dat werd tijd. '

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden