Weblog

'Fietsen, de fiscus en 'Boris Reds''

Labourkandidaat Ken Livingstone beweert dat het fietsbeleid van Boris Johnson, de burgemeester van Londen, niet deugt en dat Londen alleen maar gevaarlijker is geworden. Het ging pas echt mis toen de belastingzaken aan de orde kwamen, schrijft correspondent Patrick van IJzendoorn.

Boris Johnson, de burgemeester van LondenBeeld getty

'You fucking liar! You fucking liar! You fucking liar!' Londenaren maakten maandag kennis met een heel andere Boris Johnson dan ze gewend zijn. Hun burgemeester staat bekend als een goedlachse, sullig overkomende Pietje Bell voor wie het leven een grote klucht is. Maar nadat Ken Livingstone hem tijdens een debat had beschuldig van belastingontduiking en hem medeverantwoordelijk had gesteld voor de dood van twee fietsers vloog Boris uit zijn slof.

Het was al lang duidelijk dat de twee elkaar niet liggen, maar hoe diep de haat zit bleek tijdens de uitzending op een Londens radiostation, waar de kandidaten voor het burgemeesterschap onder leiding van de bekende presentator Nick Ferrari met elkaar in debat gingen. Zo ging het flink mis bij het onderwerp fietsen. Volgens Boris heeft Ken daar geen enkele benul van, temeer omdat hij niet eens kan fietsen.

Ken beweerde dat het fietsbeleid van Boris niet deugt en dat Londen alleen maar gevaarlijker is geworden. Het aantal fietsongelukken is gestegen maar houdt gelijke trend met de toename van het aantal fietsers. Ken zei dat juristen momenteel onderzoeken of het hoofdstedelijke transportbedrijf verantwoordelijk is voor twee ongelukken. Hiermee impliceerde hij dat Boris, als baas van de hoofdstad, bloed aan zijn handen heeft. 'Walgelijk,' zo noemde Boris deze insinuatie.

Belastingzaken
Het ging pas echt mis toen de belastingzaken aan de orde kwamen. Enkele weken geleden had de journalist Andrew Gilligan, een trouwe vriend van Boris, onthuld dat Ken belasting had ontweken door middel van een truc waarbij hij geen inkomsten- maar de veel lagere bedrijfsbelasting betaalt. Ken verweerde zich door te stellen dat hij zijn personeel betaalt uit de inkomsten, maar daar wijzen de documenten niet op.

Hij besloot de beschuldiging terug te kaatsen met de bewering dat Boris hetzelfde deed. Jaren geleden was Boris immers directeur van een eenmans televisiemaatschappij. De blonde burgemeester reageerde woedend en zei dat zijn opponent een schaamteloze leugenaar was. Op de radio wist hij nog enigszins in te houden - er luisteren kinderen mee - maar na afloop, in de lift, luchtte hij zijn hart, tegenover een grijnzende Ken. Een uur later ontving de Evening Standard reeds een brief van Boris' accountant waarin stond dat hij het volle pond aan belasting betaalde.

Boris, ondertussen, lijdt onder de impopulariteit van zijn Conservatieve partijgenoten in Downing Street, die de afgelopen week de ene na de andere blunder hebben begaan. Ken, daarentegen, heeft geen last van de zwakke manier waarop de wereldvreemde Ed Miliband oppositie voert. Sterker, hij kan moed putten uit de verrassende overwinning van zijn 57 jaar oude geestverwant 'Gorgeous' George Galloway. De welbespraakte, sigarenrokende socialist - die pas in een Amsterdams hotel getrouwd is met de 30 jaar jongere Nederlands-Indonesische antropologe Putri Gayatri Pertiwi - won afgelopen week met een overweldigende meerderheid het kiesdistrict Bradford-West.

Galloway's tactiek was het veroveren van de moslimstem en Ken doet hetzelfde door zich speciaal te richten op de een miljoen moslims in Londen. Tegelijkertijd ligt het lot van de burgemeester in de handen van de zogeheten 'Boris Reds', de Londenaren die landelijk Labour stemmen maar voor de gelegenheid Boris. Net als de 'Reagan Democraten' vallen zij voor de charme van een politicus op wie ze rationeel gezien niet zouden stemmen. Daarom is persoonlijkheid zo belangrijk in deze verkiezing en kunnen de emoties hoog oplaaien als integriteit en vertrouwen op het spel staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden