Fidel Castro: ik ben al jaren geen partijleider meer

De oude Cubaanse revolutionair Fidel Castro heeft dinsdag verklaard dat hij al sinds 2006 geen partijsecretaris meer is. Tot dusver werd algemeen aangenomen dat Castro ruim vier jaar geleden vanwege een ernstige ziekte al zijn officiële functies had opgegeven, behalve het leiderschap van 's lands almachtige communistische partij.

ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - Castro's verklaringen, verschenen in een wekelijkse column genaamd 'Reflexiones', lijken erop gericht te zijn speculaties over zijn politieke toekomst in het zicht van een in april te houden belangrijk partijcongres de kop in te drukken. Hoewel bekend was dat hij zich niet meer bezighield met de dagelijkse verplichtingen als partijleider, had hij nooit publiekelijk afstand gedaan van de functie.

'Ik zag zonder aarzeling af van al mijn staats- en politieke taken, de post van Eerste Secretaris van de Partij inbegrepen, toen ik ziek werd. Ik heb sindsdien nooit geprobeerd die functies weer op mij te nemen', schrijft Fidel Castro in zijn column, die door alle partij- en regeringsmedia is gepubliceerd.

In een officieel communiqué van 31 juni 2006 was bekendgemaakt dat Fidel zich had onderworpen aan een ingrijpende darmoperatie en dat hij de macht 'tijdelijk' had afgestaan aan zijn jongere broer Raúl Castro. Hoewel zijn herstel beter verliep dan verwacht, had de oude Castro naar eigen zeggen nooit een politieke comeback in gedachten. 'Maar de Cubanen blijven me op genegen wijze behandelen alsof ik nog altijd de baas ben', aldus Fidel.

De 84-jarige Castro had in november vorig jaar al laten doorschemeren dat hij in feite geen partijleider meer was door tegen een groep studenten te zeggen dat hij al zijn macht had 'gedelegeerd'. Raúl Castro, die in februari 2008 zijn broer officieel opvolgde als president van Cuba, zal tijdens het congres van half april door een nieuw centraal comité van de enige legale politieke partij van het land worden benoemd tot Eerste Secretaris.

Raúl (79) is onlangs begonnen met pogingen de economie nieuw leven in te blazen om het Cubaanse socialisme te redden. Deze hervormingen zullen waarschijnlijk worden geratificeerd door het congres, het eerste dat de partij houdt sinds 1997. Cuba's president heeft gezegd dat de grote partijbijeenkomst 'zo goed als zeker' de laatste is voor de oude leidinggevende generatie, die in het zadel kwam door in 1959 de door de Verenigde Staten gesteunde dictator Fulgencio Batista omver te werpen.

Fidel Castro voerde de revolte aan en regeerde het land 49 jaar. Sinds hij na vier jaar uitzieken in juli vorig jaar weer in de openbaarheid verscheen, wijdt hij zich vooral aan het schrijven van columns over internationale thema's. Waarnemers zeggen dat hij nog altijd een belangrijke politieke rol vervult achter de coulissen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden