Fidel Castro houdt Cuba in een psychose gevangen

Fidel Castro houdt een speech bij de Verenigde Naties in New York op 26 september 1960.Beeld afp

Cuba, 1 december 1960

Bezoek aan een coöperatieve boerderij, Hermanos Saiz. Hier in Pinar del Rio wordt tabak verbouwd. Ontmoette een arbeider in diens woning. De neger heeft zeven kinderen, waarvan vijf dochters. Hij verdient 3 peso's per dag. Ik vraag me nog steeds af hoe het nu verder met de revolutie moet. Ik zou willen dat Fidel Castro in zijn kruistocht om lotsverbetering van deze mensen zal slagen. Zal het hem lukken? Ben benieuwd naar de conclusies van Anton Constandse, die hier nu ook op reis is.

2 december

Opnieuw een lang gesprek met Kasper Reinink, de Nederlandse zaakgelastigde hier. 'Fidel Castro heeft niet een revolutie geleid om de Cubaanse communisten in het zadel te helpen', aldus de Nederlandse diplomaat ter plekke. 'Hij is 33 jaar en het slachtoffer van eigen onkundigheid. De revolutie heeft geen staatslieden. Het is vallen en opstaan. Che Guevara, van huis uit een medicus, leidt nu de staatsfinanciën. Hij bracht het niet op om tegen Fidel te zeggen: 'Geld is mijn vak niet.'

De meeste bekwame anti-Batista figuren zijn uitgeweken, dus de revolutie hield de beschikking over snotneuzen en amateurs. De propaganda van dit regime tegen de V.S. is pathologisch. Fanatisme is een slechte raadgever. Het Cubaanse volk wordt in een psychose gevangen gehouden.'

Reinink meende, dat Castro's politiek rechtstreeks had geleid tot het leggen van een 'cordon sanitaire' rond het eiland. 'Wat was dommer dan om het westen tegen zich in het harnas te jagen?' Reinink maakte de indruk van een bekwaam diplomaat, al analyseerde hij de Cubaanse situatie zuiver en alléén vanuit een westers standpunt.

Willem Oltmans (1925-2004), Nederlandse journalist. Ingekort fragment uit Memoires 1959-1961. Uitgeverij In den Toren, 1988.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden