Fiddler on the Roof, Schubert en Buik

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van een stijlvolle musical tot een ambiteus theaterproject.

Fiddler on the roof. Beeld null
Fiddler on the roof.

1. Musical: Fiddler on the Roof

Door de TheaterAlliantie en Stage Entertainment.

Tournee t/m 22 april.

Een frisse, stijlvolle versie van de Amerikaanse musicalklassieker Fiddler on the Roof, over de arme Joodse inwoners van het plaatsje Anatevka in het tsaristische Rusland van 1905. Thomas Acda slaagt glansrijk voor de vuurproef voor elke acteur die de melkboer Tevye speelt: het beroemde liedje aan het begin van de musical Als ik nou eens rijk was?

Joris Henquet

2. Dans: Schubert

Schubert door Nederlands Dans Theater 2. Wir sagen uns Dunkles van Marco Goecke, One to One van Johan Inger en Cacti van Alexander Ekman. Tournee t/m 22 december.

Alles trilt in Wir sagen uns Dunkles van zinderende opwinding. Handen, polsen, schouders en benen, zelfs nek, hoofd en borstkast vibreren mee. Kenners weten: dit is het handelsmerk van de choreograaf Marco Goecke. Jammer alleen dat hij de musici van Het Balletorkest ergens in de coulissen wegstopt, terwijl de live-vertolking van Schuberts composities de rode draad vormt in dit driedelige programma.

Annette Embrechts

3. Muziektheater: Spijkers II

Door Joost Spijkers. Regie Titus Tiel Groenestege. Tekst Peer Wittenbols.

Tournee t/m 16 december.

Joost Spijkers' geestige mimiek, danstalent en zangstem maken zijn tweede solovoorstelling, Spijkers II, uniek. Hij houdt geen verbindende praatjes meer, maar volstaat met het zingen van prachtige liederen, waarin de volksmuziek doorklinkt, maar de jazz overheerst.

Joris Henquet

4. Film: The Square

The Square. Regie Ruben Östlund.

Ruben Östlund heeft een bijzonder gevoel voor humor. Neem de onenightstand die de keurige Christian (Claes Bang), hoofdcurator van een toonaangevend Zweeds museum, beleeft met journalist Anne (Elisabeth Moss). Alles loopt gesmeerd, totdat het tijd wordt het condoom weg te gooien. Een wonderlijk verbaal gevecht barst los, waarbij beide partijen elkaar in een hoek dwingen. The Square is een geestige en vaak hoogst ongemakkelijke satire, maar ook een lust voor het oog, met fraai camerawerk en uitstekende acteurs.

Pauline Kleijer

5. Theater: Buik

Buik. Door Mugmetdegoudentand/Bellevue Lunchtheater. Bellevue, Amsterdam, t/m 24 oktober.

Aaf Brandt Corstius schreef Buik, haar derde komedie bij Bellevue Lunchtheater, opnieuw met acteurs Marcel Musters en Lies Visschedijk. Het is misschien eerder herkenbaar dan verrassend, maar elk detail zit goed en Musters en Visschedijk spelen soepel en hartverwarmend een broer en zus. En tussen bakken lasagne en pakken bastognekoeken, bakkersverhalen en een spelletje triviant, gaat het dan ten diepste toch ook over leven en dood.

Karin Veraart

6. Theater: The Nation

The Nation. Nationaal Theater. Tournee t/m 21 januari.

The Nation is een bij tijd en wijle overvolle voorstelling, opgedeeld in zes afleveringen, waarin op harde toon wordt gepraat door mensen die niet naar elkaar willen luisteren. Iedereen lijkt in het nauw te zitten, zowel aan de onderkant als aan de bovenkant van de samenleving. Tal van onderwerpen worden aangepakt en toch is het geheel helder van structuur. Juist door de indeling in zes afleveringen, die ieder een eigen toon en sfeer hebben, en de voortdurende onzekerheid rond de spoorloos verdwenen politieman Ismaël, blijf je als toeschouwer bij de les.

Hein Janssen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden