Ficq heeft met tv-journalist trouwe strijdmakker tegen tabaksindustrie

In haar strijd tegen de tabaksindustrie kan strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq op de tv-journalist rekenen.

Antoinette Hertsenberg ging met Vincent Bloothoofd mee naar de longarts die hem wonder boven wonder beter had kunnen maken. Stoppen met roken wilde nooit lukken, maar hij was er naar eigen zeggen à la minute klaar mee toen hij in het ziekenhuis de waardeloze diagnose longkanker kreeg. 'En toen je erheen ging, de ochtend ervoor, heb je toen nog gewoon gerookt?', informeerde Hertsenberg. 'Ja', antwoordde Bloothoofd. 'Zelfs een sigaretje extra. Van de stress.'

Rokerstrek, geen lekkere trek. Zo'n paniekpeuk kon de volhardende paffer na het uitzitten van Radar Extra (Avrotros) waarschijnlijk ook wel gebruiken. Alle feiten en cijfers over roken plus alle mogelijke gevolgen van dien kwamen voorbij, in het eerste deel van dit tweeluik over de macht van de tabaksindustrie. Niet het type programma dat rokers op hun vrije maandagavond voor de lol bekijken, meen ik als verse ex-roker te weten. Al kreeg vast iederéén het benauwd van de COPD-patiënt met wie Hertsenberg sprak.

Talkshowtafel aftikken

Nee, aannemelijker lijkt het mij dat rokers massaal wegzapten toen de presentator het openingswoord tot hen richtte: 'Als je rookt, denk je waarschijnlijk: ja ja, er komt weer zo'n programma dat laat zien dat ik moet stoppen met roken, maar dat bepaal ik zelf wel.' Dat is waar Radar ook volgende week nog vraagtekens bij plaatst: in hoeverre bepalen rokers het zelf?

Klinkt als longarts en activist Wanda de Kanter en als Bénédicte Ficq. Inderdaad, de advocaat die een sterke strafzaak denkt te hebben tegen tabaksproducenten die er alles aan doen om mensen verslaafd te maken. Ik geloof dat Ficq alle talkshowtafels heeft afgetikt sinds ze haar aangifte vorig voorjaar aankondigde bij RTL Late Night. Toen nam longkankerpatiënt Anne Marie van Veen naast haar plaats. Een half jaar later zaten ze samen bij Pauw en in maart dit jaar mocht Ficq aanschuiven bij Nieuwsuur. Vorige week dinsdag was er weer een nieuwe aanleiding en nodigde Eva Jinek haar uit, nu in het gezelschap van de eerste 'gezonde rokers' die de tabaksindustrie wilden aanklagen.

Tot in de puntjes

In oktober zagen we hoe Ficq zo'n tv-optreden tot in de puntjes voorbereidt, in de documentaireserie De Verdediging (Bnnvara). Daarin volgde filmmaker Monique Nolte het kantoor van de advocaat, Ficq & Partners Advocaten. En nu hoorden we het haar weer zeggen, in een uitgebreid gesprek met Hertsenberg: 'Rokers zijn niet slap, ze zijn verslaafd. Ze zijn verslaafd gemaakt.'

Het is natuurlijk niet voor niets dat Ficq voortdurend de publiciteit zoekt, op de koop toenemend dat ze wellicht ook kijkers ergert die het verhaal voor de zoveelste keer voor de kiezen krijgen. 'Naarmate je meer steun uit de maatschappij hebt, heb je ook meer kans dat het OM tot vervolging overgaat', legde ze uit in een interview met de Varagids.

Aan de tv-journalist zal het in ieder geval niet liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden